Ingestia crinilor de catre pisici poate duce la insuficienta renala acuta.
Semnalmente:
Voma, letargie, productie de urina crescuta sau scazuta.
Incidenta:
Incidenta este necunoscuta. Prevalenta poate creste in perioadele cand este mai probabil sa existe crini in casa (Ziua femeii, 1 martie etc.).
Semne Medicale:
Anorexie (pierderea apetitului)
Cauze:
Ingestia oricarei parti de crin. Principiul toxic nu este cunoscut.
Diagnostic:
Insuficienta renala, intoxicatie cu etilen glicol (antigel), intoxicatie cu antiinflamatoare nesteroidiene, ingestia de struguri/stafide.
Recomandari:
Ingestia palntelor din specia Lilium precum crinul asiatic, crinul asiatic rosu, crinul astrolog, crinul oriental, etc. si plante din genul Hemerocallis (crinii de zi), de catre pisici poate provoca la acestea colaps renal grav in 1-3 zile. Toate partile plantei sunt otravitoare, chiar si polenul. Chiar si ingestia unei singure bucati din planta luata printr-o muscatura poate fi fatala pentru pisica (crinii provoaca colaps renal numai la pisici; alte specii, precum cainii, nu par sa fie afectate.) \\\\r\\\\nLa cateva ore dupa ingestia crinului, pisica va incepe sa vomite si va deveni letargica. Dupa aproximativ 12 ore, voma inceteaza, dar pisica nu va manca si va ramane in general letargica. Starea pisicii se va inrautatii cam dupa 24 de ore pe masura ce rinichiul va intra in colaps.
Tratament acasa:
Prevenirea este cel mai eficient mod de a evita problema. Eliminati crinii din spatiile frecventate de pisici. Daca o pisica a mancat dintr-un crin, duceti-o de urgenta la veterinar pentru a preveni colapsul renal.
Tratament medical:
In functie de perioada scursa de la momentul ingestiei crinului, medicul veterinar poate incerca sa provoace voma pentru a indeparta din tubul digestiv o parte cat mai mare din materialul vegetal ingerat. Medicul veterinar poate de asemenea sa administreze carbune activat care poate ajuta la fixarea si prevenirea absorbtiei toxinelor. Se vor face analize de sange pentru a determina nivelul functiei renale a pisicii, functie care va fi supravegheata pe parcursul tratamentului. La recomandarea medicului veterinar pisica va trece pe un tratament intravenos cu lichide cu o rata mare de filtrare, pentru a proteja rinichii in urmatoarele 48 de ore.
Tratament recomandat:
Nu permiteti pisicii sa intre in contact cu plante din specia Lilium. Daca pisica a fost expusa la intoxicatie, chiar si numai daca suspectati acest lucru, duceti pisica de urgenta la veterinar.
Documentatie:
Daca tratamentul este inceput timpuriu - la mai putin de 18 ore de la ingestie - pisica ar trebui sa isi revina. Daca trec mai mult de 18 ore si pisica intra in colaps renal, prognosticul este rezervat deoarece pisica poate suferi colaps renal permanent, potential fatal.
Intoxicatie cu plante
label Boli Pisici calendar_month 08 Ian 2025, 22:31 autorenew 08 Ian 2025, 22:31 history_edu animale.ro
Noutati