Nu stim cat adevar rezida in aceasta vorba, dar cercetatorii din America au dovedit faptul ca pisicile detin o abilitate surprinzatoare a centrului nervos, aceea de a se autorepara si de a-si relua functiile. Cu toate acestea, asemenea oricarei fiinte si pisica imbatraneste si, odata cu trecerea timpului, anumite imbolnaviri se pot produce.
Fiind informati cu privire la sensibilitatile unei pisici varstnice, veti putea fi un ingrijitor mult mai educat si mult mai pregatit pentru companionul vostru care imbatraneste. Este foarte important ca pisica varstnica sa primeasca ingrijirea veterinara uzuala si examinarile periodice pentru a o mentine sanatoasa.
In continuare, sunt prezentate unele dintre cele mai frecvente probleme medicale ce afecteaza pisicile in varsta.
Probleme nutritionale
Obezitateaeste o problema serioasa si foarte des intalnita la pisicile varstnice. Ea se coreleaza in mod direct cu o longevitate scazuta si poate contribui la aparitia altor probleme. Pisicile supraponderale sunt mai predispuse diabetului, bolilor hepatice (lipidoza hepatica) sau sindromului urologic felin. Pentru a va feri pisica de supraponderalitate trebuie sa ii oferiti un regim nutritional adecvat.
Boala dentara
Boala dentara si gingivita (inflamatia gingiilor) sunt frecvent descoperite la pisicile varstnice. Boala dentara netratata poate conduce la pierderea dintilor si poate servi drept rezervor de infectare a restului organismului, reprezentand un risc pentru alte sisteme.
Boala renala
Daca este sesizata din timp, inca din stadiul incipient si daca se intervine cu dieta speciala si terapie adecvata, multe pisici se vor simti mai bine. Boala renala este una dintre principalele motive pentru care medicii veterinari recomanda analizele de sange la pisicile varstnice.
Hipertiroidismul
Pisica se imbolnaveste deoarece glanda tiroida devine hiperactiva, de cele mai multe ori cauza fiind o tumora. Exista cateva optiuni de tratament ce pot ajuta pisica sa-si recastige sanatatea si sa traiasca cat mai mult cu putinta.
Diabetul
Fata de oameni, majoritatea pisicilor diabetice nu pot fi sustinute numai pe baza modificarii dietei. Injectiile zilnice cu insulina vor fi cel mai probabil necesare. Uneori, medicamentele administrate pe cale orala si dieta specifica pot imbunatati nivelul sangvin de glucoza, fara a fi nevoie de injectiile cu insulina.
Hipertensiunea
Pisicile cu hipertensiune netratata (presiune sangvina crescuta) pot dezvolta simptome grave cum ar fi orbirea brusca sau diferite cardiopatii. Uneori, boala renala ascunsa sau hipertiroidismul pot fi cauzele hipertensiunii. Problema poate fi tratata, iar tratamentul poate imbunatati starea de sanatate a pisicii.
Afectiuniile cardiace
Cea mai comuna afectiune cardiaca intalnita la pisica senioara este cardiomiopatia hipertrofica (marirea si slabirea muschiului cardiac). Aceasta problema este deseori asociata cu hipertiroidismul sau hipertensiunea. Diagnosticarea precoce a bolii cardiace, tratarea tulburarilor ascunse si aplicarea terapiei adecvate poate incetini evolutia afectiunii cardiace.
Boala colonului iritabil
Boala colonului iritabil este cea mai frecventa afectiune a tubului digestiv si apare din cauza deficientelor de alimentatie sau in urma bolilor parazitare. Simptomele bolii sunt aparitia constipatiei cu meteorism ori balonari sau a diareei cu scaune moi, cu sau fara dureri abdominale. De asemenea apare greata, lipsa poftei de mancare, tulburari de deglutitie colica. Exista tratament si majoritatea pisicilor se insanatosesc cu ajutorul unei diete si a unei medicatii adecvate.
Tumorile pielii
Nodulii si excrescentele sunt frecvent descoperite la pisicile in varsta. Pe baza dimensiunii, localizarii si rezultatelor biopsiei, medicul veterinar va poate recomanda inlaturarea uneia sau mai multor mase de piele transformata. Daca nu sunt excizati, nodulii vor trebui monitorizati indeaproape in ceea ce priveste orice modificare in marime, forma si textura.
Cancerul
Din nefericire, cancerul este o problema serioasa ce afecteaza pisica senioara. Limfosarcomul este cel mai comun tip de cancer al pisicii. Nu toate cancerele sunt fatale. Chirurgia, chemoterapia si chiar radioterapia pot fi utilizate si pot imbunatati calitatea vietii sau chiar pot vindeca boala.
Alte afectiuni
O data ce pisicile inainteaza in varsta si organele lor interne se uzeaza si nu mai functioneaza cum o faceau altadata. Diferitele hepatopatii sunt frecvente la pisicile varstnice si sunt reprezentate de sindromul ficatului gras sau ciroza. O alta problema a pisicilor varstnice este potentialul de a dezvolta anemie. Daca se asociaza cu boala renala, cancerul, afectiunile primare sau cronice ale maduvei osoase, anemia va slabi profund pisica si, fara tratament, poate deveni atat de grava incat sa fie nevoie de ingrijirea medicala de urgenta.
Este foarte important sa stiti cum sa recunoasteti semnele unei boli. Cele mai intalnite simptome ale unei pisici bolnave sunt apatia, lipsa poftei de mancare si de joaca, temperatura, tremuratul si voma. Spre deosebire de caine, pisica reuseste sa se ascunda foarte bine atunci cand ceva o deranjeaza. Daca pisica prezinta unul din aceste simptome nu ezitati sa o duceti la clinica veterinara pentru a o diagnostica si a ii oferi tratamentul necesar din timp.