Joaca agresiva este comuna si normala la pisicile tinere cu varsta de pana la 2 ani. In ciuda intentiilor jucause ale pisicii, atunci cand este directionata catre oameni sau devine prea entuziasta, poate cauza rani oamenilor sau stricaciuni in casa.
Semnalmente:
Manifestarile tipice caracteristic asociate comportamentului de pradator sau de joaca de socializare includ pandirea, urmarirea, atacul, fuga, luarea prin surprindere, salturi bruste, sarituri, lovit cu labele, izbit cu tot corpul, apucat cu labele, luptat si muscatul in joaca al stapanului.
Incidenta:
Joaca agresiva este cel mai comun tip de agresivitate pe care pisicile il manifesta fata de stapani.
Cauze:
Comportament normal, inhibare incomplet invatata (intarcare precoce, boli juvenile etc.), oportunitati inadecvate de joaca interactiva.
Diagnostic:
Agresiune cauzata de durere, agresiune cauzata de cautarea de atentie, agresivitate redirectionata care se poate deosebi prin faptul ca apare in urma unui stimul provocator, cum ar fi vederea, auzirea sau mirosul unei alte pisici sau a altui animal, a unor zgomote neobisnuite, oameni necunoscuti si medii necunoscute. Agresivitatea este directionata catre o persoana din apropiere in urma perceptiei stimulului de catre pisica.
Recomandari:
Joaca agresiva implica comportamente tipice de pradator si de joaca cu obiecte, locomotorie si sociala, incluzand pandirea, urmarirea, atacul, fuga, luarea prin surprindere, salturi bruste, sarituri, lovit cu labele, izbit cu tot corpul, apucat cu labele, luptat si muscatul in joaca al stapanului.
Se crede ca pisicile invata sa isi controleze forta muscaturilor si sa isi ascunda ghiarele, jucandu-se una cu cealalta. Masura in care pisicile invata sa isi controleze joaca agresiva variaza, iar pisicile intarcate sau separate de parinti prea devreme nu inavata corespunzator sa se controleze. Alti factori care contribuie la joaca agresiva sunt perioadele indelungate fara oportunitati de joaca si joaca interactiva intre pisica si stapan care incurajeaza urmarirea si atacul mainilor si picioarelor oamenilor.
Tratament acasa:
Joaca agresiva poate fi tratata prin modificarea comportamentului, prin intreruperea jocului inadecvat cu corpul proprietarului si redirectionarea catre joaca adecvata cu jucarii. Anticiparea momentelor de joaca neadecvata faciliteaza redirectionarea prompta catre obiecte adecvate. Spre exemplu, aruncarea unei jucarii pe scari inainte de a cobori, previne atacarea picioarelor celui ce coboara pe scari. Alti factori cheie in incurajarea jocurilor adecvate sunt satisfacerea nevoilor de joaca ale pisicii, inclusiv efectuarea de exercitii regulate implicand urmarire si atac, adecvate ca intensitate. Trebuie sa puneti la dispozitia pisicii jucarii care vin in prelungirea corpului, se misca, sar, flutura, se clatina sau incita in orice alt mod pisica sa atace, dar si obiecte pe care pisica sa le investigheze, cum sunt sacosele si cutiile.
Pe masura ce se vor stabili anumite deprinderi ale unui comportament de joaca echilibrat, acestea vor fi mentinute prin auto-corectare. Joaca exagerata poate fi prevenita sau minimalizata prin evitarea oferirii mainilor si picioarelor pentru joaca, de catre stapan, inclusiv a manusilor de jucarie cu fire sau margele care sa atarne atasate de varfurile degetelor purtate de catre stapan in timpul jocului. Daca joaca agresiva persista, in ciuda eforturilor de a corecta problema, a batailor zgomotoase din plame, un pistol cu apa sau un container cu aer comprimat pot fi folosite pentru a intrerupe primul moment de joaca agresiva. Imediat dupa ce pisica se opreste, aruncarea unei jucarii in alta directie poate redirectiona atentia pisicii catre jucaria respectiva.
Stapanii pisicilor nu trebuie sa foloseasca pedepse fizice pentru a corecta joaca agresiva, cum ar fi datul peste nasul pisicii, lovitul sau impinsul pisicii, deoarece aceste reactii pot fi interpretate ca parte a jocului si pot agrava problema, sau pot face pisica sa devina fricoasa sau agresiva ca raspuns la frica.
Tratament medical:
Este nevoie de un examen fiziologic facut de un medic veterinar pentru a exclude agresivitatea datorata durerii. Agresivitatea care nu se atenueaza in urma masurilor luate acasa poate sa necesite interventia unui specialist in comportamentul animalelor sau a unui medic veterinar specializat in astfel de probleme.
Tratament recomandat:
Joaca agresiva poate fi tratata prin modificarea comportamentului, prin intreruperea jocului inadecvat cu corpul proprietarului si redirectionarea catre joaca adecvata cu jucarii.
Documentatie:
Prognosticul este bun atata timp cat stapanul directioneaza joaca pisicii catre jucarii adecvate si satisface nevoia de joaca, atentie si interactiune zilnica. Un aspect important al tratamentului consta in atentionarea stapanilor ca joaca agresiva este rezultat al cererii de atentie si joaca.