Ce pericole intampina pisicile in casa?

5/552
label Info Pisici autorenew 09 Aug 2010, 00:00
Pisica este un animal cuminte, care doarme in poala stapanului si toarce atunci cand este mangaiata. Idilic, dar fals. Pisica este un animal energic, iar casa reprezinta spatiul in care mananca si doarme, dar si vaneaza si se joaca. Si tocmai acest spatiu in care ea se desfasoara ar putea reprezenta un real pericol. V-am pregatit o lista cu unele dintre pericolele din casa in care locuieste pisica!

Antigelul este o substanta periculoasa, in cele mai multe cazuri mortala. Tineti sticlele cu substante periculoase inchise intr-un dulap cu cheie. Pisicile au un prost obicei de a linge sticle, ceea ce poate fi fatal pentru ele.

Cazaturile de pe geam sunt frecvente in randul pisicilor. Chiar daca supravietuiesc, se pot alege cu fracturi sau alte suferinte greu de vindecat. De aceea, cel mai bine ar fi sa puneti plase la geamuri, evitand astfel pericolul !

Daca pisica voastra obisnuieste sa roada cablurile electrice, luati masuri de siguranta. Nu o lasati nesupravegheata in camerele in care exista cabluri si prelungitoare.
De asemenea, puteti spreia cablurile cu substante picante sau amare, avand grija totodata sa nu fie toxice pentru pisici.

Nu toate pisicile sunt bucuroase sa intalneasca alte pisici. In cazul in care aveti musafiri care isi aduc si « copiii » patrupezi evitati sa le lasati nesupravegheate. Se pot lua la bataie, se pot musca sau zgaria provocandu-si rani grave, daca nu au crescut impreuna si nu se cunosc suficient de bine.

Ori de cate ori deschideti usa de la intrare verificati daca pisica a ramas in casa. Cele mai multe pisici au tendinta de a fugi, de multe ori, fara sa va dati seama. Acest lucru e valabil si in cazul ferestrelor, mai ales daca locuiti la parter.

Folositi doar produsele recomandate de doctor pentru deparazitarea pisicii si doar in cantitatile recomandate. Substantele de deparazitare pot da reactii alergice sau pot fi toxice in cantitati nepotrivite.

Daca doriti sa cresteti un caine si o pisica, achizitionati mai intai pisica si apoi aduceti cainele in casa. Astfel pericolul de a se lupta pentru teritoriu scade.

Mancare, apa, o cutie cu nisip, un loc pentru ascutit gherutele, jucarii si un cosulet pentru dormit sunt cateva din lucrurile pe care trebuie sa le achizitionati atunci cand va pregatiti sa primiti in casa o pisica. In primele zile tineti-o intr-o camera sigura, cum ar fi o baie sau o camera libera, in care nu se gasesc sticle cu substante periculoase sau cabluri electrice. Atentie la prize! De cele mai multe ori pisicile reusesc sa umble chiar si la cele prevazute cu capac.

Nu-i lasati la indemana sfori, fire de ata, snururi, pentru ca jucandu-se cu ele i se vor agata de limba sa aspra si pot fi inghitite partial sau in totalitate.

Nu dati lapte pisicilor! De cele mai multe ori le va provoca gaze si diaree.

Majoritatea medicamentelor pentru oameni sunt extrem de toxice pentru animale. Iubrofenul este letal pentru ele. De asemenea, nu-i lasati la indemana ciocolata!

Obisnuiti pisica sa stea departe de aparatele de gatit, de aragaz sau de soba, chiar si atunci cand nu sunt in functiune. Folositi un sprei cu apa pentru a o stropi ori de cate ori se apropie nepermis de mult de acestea.

Nu-i dati pisicii mancare pentru caini. O pisica are nevoie de o dieta diferita de cea a cainilor si de mai multe proteine decat cainii.

Pisicilor, mai ales cat sunt mici, le place sa exploreze. Blocati-le accesul in spatele frigiderului, canapelelor si dulapurilor, unde ar putea ramane blocate sau s-ar putea rani. De asemenea, atentie la cablurile calculatorului sau ale altor aparate casnice.

Nu lasati pisica nesupravegheata impreuna cu un copil mic. Copiii sub 7 ani au tendinta de a rani animalele, accidental sau chiar intentionat.

Pisicile reusesc sa-si faca jucarii din orice care le iese in cale. Atentie la cabluri sau alte obiecte cu care s-ar putea sufoca. De asemenea, nu lasati fierul de calcat, chiar daca nu e in priza, pe masa de calcat. Pisica poate face din cablu un obiect de joaca si poate trage fierul de calcat pe ea.

Lasati jos capacul de la toaleta. Multe pisici au o atractie pentru apa din toaleta.

Verificati cuva masinii de spalat sau cuptorul inainte de a le porni. In rest, tineti-le bine inchise. De asemenea, verificati dulapurile si sertarele inainte de a le incuia.

Pisicile au tendinta sa roada frunzele plantelor din casa. Atentie insa: unele sunt otravitoare pentru ele.

Pisica voastra poate fi un pericol pentru animalele mici: reptile, pesti, pasari sau rozatoare. Chiar daca sunt protejate de o cusca, mai devreme sau mai tarziu, pisica va incerca sa ajunga la ele.

Incuiati bine dulapurile in care tineti spreiurile pentru insecte, produsele de curatat sau medicamentele. Pisicile pot deschide o usa cu usurinta.

Daca nu gasiti pisica, luati in considerare orice coltisor in care s-ar putea ascunde, chiar si intr-un sertar. Daca un sertar e inchis nu inseamna ca pisica nu poate fi inauntru. Veti fi uimit de abilitatile sale.

Alte obiecte din casa periculoase pentru pisici:
- folia de aluminiu
- pungile de plastic sau pungile cu toarte
- uleiurile pentru aromaterapie
- beteala si decoratiuni de brad

Cu alte cuvinte, tot ceea ce este periculos pentru un copil este periculos si pentru pisica !