Cum ingrijesti pisica dupa o operatie
1/1110
calendar_month 26 Oct 2012, 00:00
Indiferent daca pisica a suferit o sterilizare sau o alta interventie chirurgicala sub anestezie totala, ingrijirea post-operatorie este importanta pentru o recuperare rapida. Iata cele mai importante legate de ingrijirea pisicii dupa o operatie, pe care medicul veterinar nu are intotdeauna timp sa ti le explice in detaliu.

Cum sa ai grija de pisica ta in perioada sarbatorilor

Mediul potrivit de recuperare pentru pisica

Ca orice pacient dupa o interventie invaziva, pisica are nevoie de liniste si caldura pentru a se recupera. Este important sa fie separata de copii sau de alte animale, cel putin in primele 24-48 ore dupa anestezia totala.

Efectele anesteziei generale pot include varsaturi si diaree, apatie sau halucinatii si reactii agresive. Din aceste motive, pisica are nevoie de un spatiu de recuperare in care sa fie lasata in pace, dar care sa fie si usor de verificat.

Alimentatia pisicii dupa operatie

Pofta de mancare revine uneori greu dupa o anestezie generala, iar in unele cazuri pisica poate avea nevoie de o mancare moale daca are inflamatii in zona bucala. Indiferent daca pisica mananca sau nu, hidratarea este foarte importanta. In cazul in care pisica nu bea apa deloc in primele 24 ore dupa operatie, contacteaza medicul veterinar.

Mancarea pentru pisici bogata in proteine de origine animala grabeste vindecarea pisicii. Evita insa conservele cu sos sau cu gelatina, care ii pot provoca diaree.

Guler special pentru pisica

Mai dificil de ingrijit decat un copil, pisica nu poate intelege de ce nu o lasi in pace sa-si linga ranile. Medicul veterinar poate recomanda utilizarea unui guler elisabetan, ce impiedica pisica sa se linga excesiv in zona inciziei si sa deschida din nou rana.

Daca interventia chirurgicala a fost complicata, iar rana este mare, este important sa verifici starea pisicii din ora in ora, cel putin in primele 12 ore dupa operatie.

Ingrijirea ranilor si semnale de alarma

Pastreaza ranile pisicii curate si urmareste cu atentie evolutia lor. Scurgerile de lichide din rani nu sunt un semn bun si nici umflarea excesiva a zonei sau intarirea ei. In cazul sterilizarii, zonele pot fi usor umflate dupa operatie, dar daca se intaresc in mod excesiv, apeleaza la sfatul chirurgului. Vanataile inchise la culoare si extinse sunt un alt semnal de alarma important.

Daca pisica are un bandaj sau un ghips, asigura-te ca ramane uscat si curat. Mirosurile neplacute pot fi un semn al unei infectii. Bandajele temporare sunt inlaturate de obicei dupa 48 ore de la interventia chirurgicala, preferabil sub supravegherea medicului veterinar.

In primele zile dupa operatie, pisica ce a fost intubata poate tusi mai mult decat in mod obisnuit. Daca observi modificari importante in nivelul de mucoasa, contacteaza veterinarul.

Chiar si in cazul interventiilor chirurgicale minore, se recomanda pastrarea pisicii in casa timp de minim o saptamana, deoarece in exterior riscul de a-si redeschide ranile sau de a contracta o infectie este mai mare. Baia nu este recomandata timp de 10 zile dupa o operatie.

Sursa foto: Everydayvisitor.blogspot.com, Stuckattheairport.com, Sorrytown.us