In conditiile economice dificile, e usor sa pierzi din vedere ceea ce este important. O vedem in fiecare zi, cazurile de oameni ajunsi in pragul disperarii se inmultesc drastic. Insa provocarile cu care ne-am confruntat in 2010 si care vor persista probabil in anul urmator nu sunt un motiv sa uitam sa fim buni cu animalele si mai ales, sa uitam sa adoptam animale fara casa.
Criza economica a adus saracia si nefericirea in casele multora: oamenii si-au vazut salariile reduse sau si-au pierdut locul de munca, unii si-au pierdut casele dupa ce nu au mai putut plati ratele la bani. In cele mai multe gospodarii, primul efect al crizei a fost diminuarea veniturilor si a dus la reducerea cheltuielilor. Si pe langa economiile facute la cosul de alimente si la haine pentru familie, se intampla ca si animalele sa aiba de suferit.
Fie ca unele familii nu isi mai permit sa aiba grija si de un animal si il dau altcuiva, fie ca neglijeaza unele vizite la veterinar, animalalele de casa au la randul lor probleme.
Si poate ca cea mai grava problema este cea a animalelor care traiesc pe strada. In fiecare iarna, mii de animale mor de foame, din cauza frigului sau a bolilor. Iar in conditiile in care oamenii sunt din ce in ce mai stramtorati, ideea de a adopta un catel sau o pisica fara adapost poate fi destul de departe de oricine.
Insa bucurestenii au simtit pe pielea lor efectele devastatoare ale crizei in ceea ce priveste animalele strazii, chiar incepand din 2009, cand mii de caini vagabonzi au "scapat" din adaposturi, dupa ce autoritatile nu au mai avut fonduri sa le ingrijeasca. Mari probleme au aparut si dupa ce fondurile venite din strainatate pentru ONG-uri au scazut, iar strazile s-au umplut peste noapte de caini vagabonzi, tocmai cand locuitorii Capitalei incepeau sa spere ca situatia se va imbunatati.
Adevarul este ca nu trebuie sa asteptam ca salvarea sa vina de la altii, cand vine vorba de animalele strazii: iubitorii de animale stiu ca situatia este grava si ca necesita actiune. Este vorba in primul rand de cei responsabili, care stiu ca situatia nu se rezolva daca le dau resturi de mancare cainilor care s-au cuibarit prin vreo scara de bloc. Animalul are nevoie de adapost si ingrijiri medicale, vaccinuri si un stapan iubitor, nu de o mana de graunte aruncate din cand in cand.
Actiunea corecta este mobilizarea pentru adoptia animalelor din adaposturi si ingrijirea lor corespunzatoare. Sa nu lasam criza sa ne umple strazile de animale infometate si infrigurate, sa le iubim si sa le ingrijim asa cum trebuie!