Efectul este similar cu cel pe care il are atingerea asupra oricarui om - o senzatie de bine si relaxarea muschilor, dupa atingere, precum si o legatura mai stransa cu cel care face masajul. Masajul poate creste flexibilitatea animalului, reduce durerile, ajuta la circulatia sanguina si calmeaza pisica stresata.
Masajul trebuie sa fie o activitate placuta si relaxanta pentru pisica, in niciun caz nu trebuie fortata, in cazul in care nu doreste sa fie atinsa. Nu e indicat sa faceti masaj unei pisici care sufera de o infectie sau care are febra.
Efleurajul sau netezirea este una dintre tehnicile de masaj terapeutic ce poate face pisica sa se relaxeze imediat. O mana este mentinuta pe corpul animalului, pentru a-l linisti, iar cu cealalta se misca incet, prelung, pe blana, aplicand o presiune usoara pe capul animalului, pe corp, pe coada si pe partea exterioara a picioarelor. Miscarea prelunga se face in directia de crestere a firelor de par. Pe partea interioara a picioarelor, miscarea trebuie facuta in sens invers.
Atingerea pasiva este o alta tehnica de masaj pe care o indragesc pisicile. Aceasta se face fara sa se aplice presiune asupra corpului animalului. O mana se mentine pe muschii pisicii, iar cealalta se mentine intai pe cap, apoi pe umeri si pe coapse. Mana se mentine pe corpul pisicii doar cateva momente, dupa care se trece la alta zona.
Nu este indicat sa se atinga zonele dureroase pentru pisica, spre exemplu abcesele sau ranile.