Brotacelul de copac

1/1273
label Info Reptile autorenew 24 Iun 2014, 00:00
Este singura specie de broasca arboricola de pe teritoriul Romaniei.

Originea

Brotacelul de copac este singura specie de amfibieni din familia Hylidae care se regaseste doar in Europa, pe intreg interioriul sau, cu exceptia insulei britanice.

Disparut de pe teritoriul Letoniei, s-a incercat reintroducerea sa in vederea repopularizarii acestei regiuni.

In Romania, brotacelul acopera tot arealul, exceptand regiunea muntoasa inalta.

Brotacelul este raspandit in zonele cu altitudine sub 1000-1500 m, in mlastini, pajisti umede, paduri umede sau uscate aflate la altitudini joase, dar si in parcuri, gradini, vii, livezi si pe malurile apelor.

In majoritatea statelor europene, brotacelul de copac este considerat specie amenintata cu disparitia, drept care este protejat prin lege. Scaderea numarului de exemplare este cauzata in mod special de reducerea habitatului, de activitatile agricole extensive, care implica folosirea de pesticide nocive, cat si de dezvoltarea pisciculturii.

Clasificarea

Regn Animalia

Increngatura Chordata

Clasa Amphibia

Ordin Anura

Familie Hylidae

Gen Hyla

Specie Hyla arborea

Aspectul exterior si dimensiunile

Brotacelul de copac este o specie de anura de mici dimensiuni, masculii atingand o lungime maxima de circa 4,5 cm, iar femelele, de 5 cm. Are corpul zvelt, capul rotunjit si mai lat decat lung, ochi laterali, timpan vizibil si bot scurt, cu dinti vomerieni.

2318.jpg

Amfibianul are membre lungi, prevazute cu discuri adezive in varful degetelor. Degetele anterioare sunt usor palmate, in timp ce degetele posterioare sunt plamate.

Pielea este neteda si lucioasa in partea dorsala a corpului si acoperita cu granule in partea ventrala. Coloritul dorsal variaza de la verde la gri sau galbui, in functie de temperatura si umiditatea din mediu, dar si de dispozitie. Zona ventrala a corpului este albicioasa.

Din zona narilor pana la baza femurului, corpul brotacelului de copac este traversat de o dunga inchisa la culoare (neagra sau maronie). De asemenea, femela are gatul colorat in nuante de gri-violet, in timp ce gatul masculului este maroniu-auriu.

Masculul este prevazut cu un sac vocal usor vizibil, aflat sub gat, de culoare galbuie.

Degetele brotacelului de copac sunt roz sau galbene.

2319.jpg

Comportamentul

Brotacelul de copac este o specie nocturna, insa este activa si in timpul zilei, cand se catara pe plante si sta la soare. Poate urca pana la cativa metri inaltime multumita discurilor adezive.

Masculul emite un oracait specific, puternic, care poate fi auzit de la distante apreciabile. Oracaitul este alcatuit dintr-o serie de sunete caracteristice, de tip "crac", cate 3-6 pe secunda timp de 4-5 secunde. De regula, masculii oracaie in cor.

Datorita membrelor sale puternice, poate face salturi impresionante prin aer, abilitate de care se foloseste pentru a-si procura hrana.

Adapostirea

Brotacelul de copac prefera sa stea in padurile rare, in livezi, parcuri, vii sau pajisti si lunci inundate. De regula, brotacelul de copac prefera sa stea in zone in care exista multa apa. In perioada iernii, brotacelul hiberneaza in pamant, sub frunze, sub muschi de copac sau chiar in scorburile acestora si apoi populeaza baltile la inceputul primaverii. Primii care ies din hibernare sunt masculii, iar femelele ii urmeaza la scurt timp, dar numai pentru o perioada scurta de timp. Este vorba, mai exact, despre perioada imperecherii si depunerii oualor.

Hranirea

Brotacelul de copac se hraneste, de regula, cu insecte. Cel mai adesea, brotacelul mananca muste, pe care le prinde din zbor cu ajutorul limbii sale lipicioase.

Aspecte particulare

Reproducerea brotacelului de copac este un proces care are loc la inceputul primaverii, cand masculii ies de la hibernat si "invadeaza" baltile. Ulterior vin si femelele, dupa care incepe procesul de reproducere, insa numai daca apa este suficient de curata. Imperecherea are loc in timpul noptii, la fel ca si reproducerea care dureaza cateva ore.

O singura femela va depune intre 800 si 1000 de oua, in pachetele de dimensiunea unei nuci, in apa de adancime mica. In numai aproximativ 12 zile, mormolocii se dezvolta si ies din larve. Cu cat apa este mai calda, cu atat acest proces se produce mai repede.

Cand inca sunt mici, puii brotacelului de copac vor ramane in apa. Cand vor ajunge aproape de maturitate (aproximativ 3 luni), acestia vor incepe sa se mute in copaci si in zone cu vegetatie.

Brotacelul de copac este capabil de reproducere abia dupa varsta de 3 ani.

Boli si afectiuni

De regula brotacelul de copac nu este un amfibian care se imbolnaveste usor, insa acesta poate fi purtator al bacteriei Salmonella. Asadar, daca este tinut in captivitate, brotacelul de copac infectat poate reprezenta un pericol pentru oameni.

Speranta de viata: in captivitate brotacelul de copac poate trai in jur de 22 de ani.

2320.jpg

Brotacelul ca animal de companie

Cu toate ca majoritatea persoanelor care detin un acvariu opteaza pentru pesti, detinerea unui brotacel de copac a devenit tot mai frecventa in randul romanilor. Acest lucru se datoreaza aspectului placut al brotacelului de copac, dimensiunilor reduse, dar si usurintei cu care acesta poate fi intretinut.

Persoanele care doresc sa achizitioneze un brotacel de copac pe post de animal de companie ar fi bine sa se informeze foarte bine inainte, sa realizeze ce inseamna intretinerea unui astfel de animal si eventual sa discute si cu alti pasionati despre acest subiect. In plus, cei care vor sa faca acest pas trebuie sa isi aminteasca de faptul ca este vorba despre un angajament pe termen lung.

Specialistii recomanda persoanelor care isi doresc un brotacel de copac sa achizitioneze amfibianul de la pet-shop sau de la un crescator experimentat. De asemenea, pentru ca brotacelul de copac sa se simta cat mai bine si sa fie sanatos, ar fi bine sa aiba parte de un acvariu suficient de mare, de o zona uscata (pamant cu vegetatie) si de o zona cu apa curata.

Foto: wikimedia.org, lyn2011sblogamateurdigitalphotog.blogspot.com, surrey-arg.org.uk, flickr.com