Usor de identificat atunci cand devine moale si usor de indoit, carapacea testoasei poate fi tratata cu succes atunci cand cauza problemei este descoperita la timp.
Intalnita cel mai des la puii de testoasa, acvatica sau terestra, carapacea moale poate aparea insa si la adulti, la orice varsta. Daca nu este tratata corespunzator, problema poate duce la pierderea mobilitatii, la deformarea tot mai puternica a carapacei si chiar la moarte.
Semne ca broasca testoasa are probleme de sanatate
Cauze care duc la inmuierea carapacei
Cele mai des intalnite cauze pentru o carapace moale sunt grave si necesita un efort sustinut pentru ingrijirea animalului.
Boala metabolica a oaselor este responsabila de multe ori pentru o carapace moale sau asimetrica. Alimentatia deficitara si lipsa de lumina suficienta contribuie cel mai des la instalarea acestei boli. O dieta saraca in calciu, fosfor si vitamina D3 duce adesea la instalarea bolii metabolice care inmoaie carapacea progresiv.
Infectiile bacteriene ale carapacei sunt o alta cauza posibila pentru inmuierea acesteia. Acestea pot aparea atunci cand carapacea a suferit o trauma, dar si atunci cand igiena si puritatea apei din acvariu lasa de dorit in cazul broscutelor testoase acvatice.
Uneori ambele probleme pot fi prezente simulta, iar un tratament administrat la timp poate salva animalul de la o suferinta lunga. Rezolvarea problemei poate dura chiar si luni de zile, dar atunci cand nu mai avanseaza, tratamentul are efect.
Solutii pentru carapacea moale la broasca testoasa
Atunci cand carapacea nu prezinta semne ale unei infectii, boala metabolica a oaselor poate fi tratata prin imbunatatirea ingrijirii animalului.
Aportul de calciu necesar poate fi oferit prin os de sepiae sau prin alimente cu un continut ridicat de calciu. Broscutele testoase pot fi hranite cu numeroase feluri de legume cu frunze verzi. Salata verde are insa cel mai mic continut de minerale. Cu cat frunzele sunt mai inchise la culoare, cu atat sunt mai hranitoare pentru broasca testoasa.
Cea mai sigura cale de a asigura broscutei necesarul de vitamina D3 este sa o ajuti sa o produca singura. Plasarea broastei in lumina directa a soarelui pentru o ora pe zi este de obicei suficienta. Daca acest lucru nu este posibil, pentru a nu incuraja cresterea algelor in acvariu, soarele poate fi inlocuit cu lampi artificiale UVB. Deoarece are un efect mai slab, expunerea la lumina artificiala ar trebui sa fie mult mai lunga.
Vitamina D3 este disponibila in unele magazine specializate si ca supliment alimentar pentru broscuta testoasa.
Tratamentul recomandat pentru infectiile bacteriene ale carapacei este mai complex. Se pot utiliza spalaturi cu iod, urma de o crema speciala, cu sulfadiazin de argint, folosita si la oameni pentru arsuri grave.
Dezinfectantul acriflavin este utilizat si pentru pestii de acvariu, iar la broscutele acvatice poate fi la fel de eficient, atunci cand este utilizat timp de 2 saptamani, dupa o schimbare totala a apei, si apoi din nou, dupa o saptamana pauza.
Cand problema este foarte grava, consultul medicului veterinar este necesar, iar gravitatea problemei poate fi identificata prin radiografii.
Sursa foto: petturtlesandmore.com, duovanveen.com, cool-small-pets.com, top-10-list.org