Intrucat iguana nu isi schimba pielea deodata, ci pe bucati, este posibil ca naparlirea sa intampine probleme pe care este important ca posesorul sa stie sa le abordeze corect.
Frecventa naparlirii la iguana
Frecventa naparlirii variaza adesea in functie de varsta animalului, dar si de marimea acestuia. Astfel, daca exista iguane care naparlesc des, o data la cateva saptamani, altele isi schimba pielea la fiecare 4-6 luni sau chiar o singura data pe an.
Trebuie spus si faptul ca puii de iguana naparlesc mai des decat exemplarele adulte, schimbarea pielii fiind favorizata de dezvoltarea lor accelerata.
Fenomene specifice prenaparlirii la iguana
Iti vei putea da seama ca iguana se pregateste sa naparleasca observand o serie de schimbari. Astfel, pentru inceput, vei putea remarca faptul ca iguana capata un colorit mai putin viu si pronuntat, care devine tot mai sters. Primele modificari vor fi vizibile la nivelul capului si al membrelor anterioare unde, treptat, vor aparea pete cenusii sau albicioase. Pe masura ce naparlirea devine iminenta, petele decolorate vor acoperi intregul corp al iguanei.
Totodata, este bine de stiut ca iguana isi schimba si pielea pleoapelor, astfel ca, in perioada dinaintea naparlirii, ochii reptilei vor deveni mai proeminenti atunci cand sunt inchisi. Explicatia este data intocmai de faptul ca pielea pleoapelor se umple cu aer, pregatindu-se sa faca loc unui nou strat de epiderma.
Ulterior, iguana va incepe sa isi frece ochii de suprafete tari pentru a elimina pielea moarta, moment in care interventia proprietarului este recomandata: cu blandete, iti poti trece degetele peste pleoapele animalului pentru a ajuta pielea sa cada mai repede.
Tot in perioada dinaintea naparlirii, iguana va beneficia de pe urma imbaierilor dese, intrucat umiditatea crescuta favorizeaza naparlirea fara probleme. Daca imbaierea animalului nu este posibila, pulverizarea acestuia cu apa se va dovedi la fel de folositoare.
Naparlirea propriu-zisa a iguanei
In timpul naparlirii, iti vei remarca iguana frecandu-se frecvent de suprafetele dure ale adapostului sau, cu scopul de a grabi indepartarea pielii moarte. De regula, interventia umana nu este necesara, insa devine importanta atunci cand iguana nu reuseste pe cont propriu sa elimine intreaga piele moarta.
Pentru a nu rani animalul, asigura-te ca pielea poate fi indepartata printr-un simplu test: pielea moarta este usor umeda si poate fi eliminata cu usurinta.
Cateva dintre zonele cu probleme ale corpului reptilei, precum degetele si solzii, ar putea necesita interventia posesorului. Pentru a favoriza naparlirea, pulverizarea cu apa este mai mult decat indicata, la fel si aplicarea unor lubrifianti care pot fi procurati din magazinele de specialitate.
In timpul sezonului rece, este foarte posibil ca iguana sa nu mai naparleasca. Insa, daca remarci o schimbare in tiparul naparlirilor animalului tau de companie, consulta medicul veterinar, intrucat este posibil ca iguana sa aiba o problema (reptila este bolnava, are o alimentatie nepotrivita, insuficient de hranitoare, sau mediul in care traieste nu favorizeaza naparlirea).
Foto: reptilessupplies.com, idealpetstuff.com, flickr.com, herpcenter.com