Parazitii intestinali la reptilele de companie

1/1577
label Info Reptile autorenew 15 Oct 2013, 00:00
Cu toate acestea, daca reptila dezvolta simptome care tradeaza instalarea unei afectiuni, este esentiala luarea masurilor necesare pentru eliminarea parazitilor.

Tipuri de paraziti intestinali

Printre cei mai comuni paraziti intestinali ai reptilelor se numara viermii, de diferite tipuri, de la cei rotunzi (intre care se afla si limbricii) pana la oxiuri, viermi cu carlig si viermi plati.

Pe langa acestia, insa, mai exista si alti paraziti care ii pot cauza probleme reptilei de companie, precum protozoare din genul Cryptosporidium, amoebe, coccidii (protozoare parazite din genul Coccidia), protozoare flagelate, precum Giardia etc.

Simptome care indica prezenta parazitilor intestinali

Reptilele infectate cu paraziti intestinali care le influenteaza in mod negativ sanatatea manifesta adesea simptome precum:

- pierderea apetitului
- scaderea in greutate
- regurgitarea alimentelor
- diaree sau scaun cu aspect anormal

Parazitii intestinali pot fi identificati in fecalele reptilei sau in alimentele regurgitate, insa exista si tipuri care nu pot fi observate cu ochiul liber, in pofida prezentei in organismul animalului cu sange rece.

Trebuie spus ca larvele anumitor tipuri de paraziti intestinali pot migra pana in plamanii reptilei si cauza probleme respiratorii, inclusiv pneumonie. Totodata, parazitii pot cauza infectii grave, in special atunci cand sunt microscopici, si pot duce chiar la decesul animalului, daca nu se intervine rapid pentru eliminarea lor.

Contaminarea cu paraziti intestinali

Parazitii intestinali pot infecta o reptila sanatoasa ca urmare a contactului cu una bolnava ori prin ingerarea fecalelor in care se afla formele imature ale parazitilor. De asemenea, exista situatii in care larvele parazitilor infecteaza un animal sanatos sfredelindu-i pielea.

Diagnosticarea infestarii cu paraziti intestinali

Medicul veterinar va putea pune diagnosticul de infestare cu paraziti intestinali in urma studierii istoricului medical al reptilei, al simptomelor clinice si a unei examinari fizice. In plus, pentru a putea prescrie un tratament adecvat, medicul veterinar va analiza o mostra din fecalele reptilei pentru a identifica tipul de parazit intestinal care cauzeaza problemele de sanatate.

Tratamentul infectiei cu paraziti intestinali

In urma stabilirii diagnosticului, medicul veterinar va prescrie medicamente antiparazitare, precum cele antihelmintice, care fie vor ucide parazitii, fie vor contribui la eliminarea lor din organism.

Este posibil ca parazitii intestinali ai reptilei sa nu fie eliminati dupa o singura cura cu medicamente specifice, caz in care medicul veterinar poate prelungi durata tratamentului.

Prevenirea infestarii cu paraziti intestinali

O igiena riguroasa a terariului si vizitele regulate la medicul veterinar se numara printre cele mai importante masuri de prevenire a infestarii cu paraziti intestinali la reptile.

Totodata, contactul cu alte reptile trebuie limitat sau realizat doar in conditii de siguranta - de pilda, atunci cand se cunosc date concrete despre starea de sanatate a animalului in cauza.

2829.jpg

Foto: ccrnatacna.org, cutestpetphoto.com, reptile-savvy.webs.com, goodtoknow.co.uk, pet-care-portal.com

Quiz
Cu ce animal te-ai intelege mai bine?

In acest quiz descoperi ce animal iti este potrivit.

Sondaj

Ce ar fi daca animalele abandonate,ranite sau neingrijite sa nu mai fie asa?