Sarpele de Porumb (Elaphe guttata)
1/1200
label Info Reptile autorenew 04 Feb 2013, 00:00
Are un colorit atragator, dimensiuni reduse si este usor de intretinut, calitati care il fac potrivit pentru un incepator.

In plus, Sarpele de Porumb nu musca si este foarte activ, in special la asfintit si la rasarit.

Istoricul si originea

Sarpele de Porumb este originar din sud - estul Statelor Unite ale Americii, unde prefera zonele cu sol uscat si vegetatie abundenta. Este mai des intalnit in padurile de pin, in pajisti, zone stancoase si cladiri abandonate.

Clasificarea

Clasa Reptilia
Ordinul Squamata
Subordinul Serpentes
Familia Colubridae
Genul Pantherophis

Aspectul exterior si dimensiunile

Sarpele de porumb (Elaphe guttata) este neveninos, cu un corp lung si subtire si cu un cap bine definit. Este un sarpe docil si usor de crescut, fiind astfel ideal pentru incepatori. Are dimensiuni mici, intre 120 si 150 de centimetri.

Partea laterala se intalneste in unghi drept cu cea ventrala si dorsala si formeaza niste muchii care maresc aderenta corpului sarpelui la ziduri sau la trunchiurile copacilor.

Este foarte musculos, are corpul acoperit de solzi care au aspectul unor placi, are capul ingust si ochii mari.

Speranta de viata la Sarpele de Porumb este 6 - 8 ani in libertate si 15 - 25 de ani in captivitate.



Comportamentul

Sarpele de porumb este un specimen docil, bland si prietenos. Este insa un maestru al evadarilor, astfel ca terariul in care sta trebuie sa nu aiba fisuri si sa fie inchis cu capac. Este un sarpe foarte activ, care in libertate petrece mult timp pe sol, insa ii place si in copaci, pe cladiri, sub pietre, busteni si alte resturi.

In general este un sarpe nocturn, insa in perioadele mai racoroase este activ si ziua. Nu este agresiv si musca foarte rar. Cand este prins, se sperie si elimina o secretie urat mirositoare.

In general, ataca numai atunci cand se simte amenintat. In libertate, atunci cand este agresat, Sarpele de Porumb isi scutura coada si scoate un sunet asemanator cu cel al sarpelui cu clopotei. De altfel, este adesea confundat cu acest sarpe, datorita desenului asemanator.

Imediat dupa achizitionare, sarpele este mai agresiv, insa in timp se va obisnui cu manipularile mai delicate si va deveni un adevarat animal de companie.

Achizitionarea

Persoanele care vor sa achizitioneze un Sarpe de Porumb este bine sa aleaga specimene aflate in captivitate. La cumparare, sarpele nu trebuie sa fie slab sau sa aiba rani si zgarieturi pe corp. De asemenea, nu trebuie sa aiba capuse sau acarieni.

Cumparatorii trebuie sa verifice si daca Sarpele de Porumb are ochii limpezi, orificiul anal curat, daca este alert si isi agita rapid limba. In plus, un sarpe sanatos are un corp ferm si rotund, respiratie lina, cu gura inchisa, o culoare roz in interiorul gurii, piele stralucitoare si miscari fara temuraturi.

Este bine ca sarpele sa fie achizitionat din crescatorii sau magazine de animale curate.

Adapostirea

Cand este pui sau inainte de a fi adapostit intr-un terariu, Sarpele de Porumb poate fi tinut intr-un borcan.

Intr-un terariu, pot fi adapostite mai multe exemplare de Sarpe de Porumb, deaorece acestia nu sunt canibali. Intrucat nu sunt serpi de dimensiuni mari, au nevoie de un terariu mediu, de 120x60x60 centimetri.

Serpii de Porumb sunt activi si au nevoie de un terariu cu multa vegetatie si crengi. Cat este mic, Sarpele de Porumb trebuie adapostit intr-un terariu mic, deoarece spatiile mari il streseaza si este posibil sa nu se dezvolte bine.

Terariul trebuie aerisit prin doua orificii laterale, care ajuta si la prevenirea depunerii de mucegai, fatal pentru acest sarpe.



De asemenea, in terariu este bine sa existe si cateva ascunzatori de dimensiunea sarpelui, in care sa se retraga ori de cate ori doreste. Daca nu se poate ascunde, sarpele va fi tot timpul stresat si agitat, va refuza mancarea si chiar va deveni agresiv.

Din terariu nu trebuie sa lipseasca nici vasul cu apa, care sa fie suficient de mare incat sa ii permita sarpelui sa se scufunde. Apa din vas trebuie sa fie plata, nu de la robinet, deoarece clorul din aceasta apa este periculos pentru sarpe. In plus, apa trebuie schimbata zilnic, pentru a preveni riscul de infectii.

Substratul din terariu trebuie sa fie din fibra de cocos, care este moale si nu raneste solzii delicati ai sarpelui. De asemenea, acest tip de substrat pastreaza bine si umiditatea.

Umiditatea din terariu ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 60 - 70%, iar temperatura sa fie de maxim 30 grade.

Hranirea

In libertate, Sarpele de Porumb se hraneste cu pasari, mamifere mici, pui de gaina, porumbei si iepuri. In captivitate, poate fi hranit atat cu hrana vie, cat si cu hrana congelata. Prefera soriceii si puii de sobolani care nu depasesc dimensiunea corpului sau in cele mai late zone.

Poate fi hranit si cu prepelite, broaste si soparle. Sarpele de Porumb nu este veninos, insa isi omoara prada prin sufocare. Pentru oameni este inofensiv.



Inmultirea

Sarpele de Porumb atinge maturitatea sexuala la varsta de 18 - 24 de luni. Inainte de imperechere, serpii trebuie hraniti foarte bine. In luna noiembrie este bine sa inceapa perioda de hibernare, cat temperatura din terariu va fi scazuta treptat, cu 1 grad pe zi, pana ajunge la valorea de 12 grade.

Serpii trebuie apoi lasati la aceasta temperatura timp de o luna. In toata aceasta perioada, serpii nu vor fi hraniti deloc. Dupa imperechere, femela depune in jur de 12 - 24 de oua, care vor fi lasate la incubator timp de 65 de zile. Puii de sarpe au un apetit foarte mare si trebuie hraniti cu pui de soarece.

Boli si afectiuni curente

Cel mai adesea, Sarpele de Porumb este sensibil la bacterii pe care le poate contracta in special prin intermediul apei din terariu. Deoarece ii place sa defece in apa, aceasta trebuie schimbata zilnic.

De asemenea, sarpele nu trebuie sa fie expus la mucegai, deoarece sporii acestuia patrund rapid in plamanii Sarpelui de Porumb si il vor ucide imediat.

Surse foto: free-pet-wallpapers.com, svms.santacruz.k12.ca.us, ecornsnakes.com, indiannewsreporter.wordpress.com