Coada umeda la hamster, cea mai periculoasa boala
1/1118
label Info Rozatoare autorenew 02 Nov 2012, 00:00
Afectiunea se manifesta prin diaree grava si este foarte dificil de tratat la timp.

Boala poarta acest nume din cauza faptului ca diareea hamsterului este atat de puternica, incat toata zona sa posterioara, inclusiv coada, este udata de fecale. Cauza bolii nu a fost determinata cu certitudine, dar este considerata contagioasa si exista mai multi factori de risc care predispun rozatoarele la aceast tip de enterita, inclusiv mai multe bacterii.

Coada uda afecteaza aproape exclusiv hamsterul auriu sirian, iar simptomele similare la alte specii de hamster tin de obicei doar de diaree si deshidratare.

Simptome

Diareea apoasa este cel mai important semn al bolii, dar poate fi precedata si de letargie, pierderea poftei de mancare si schimbari comportamentale. Simptomele apar de obicei la o saptamana dupa contractarea bolii.

Hamsterul bolnav nu-si mai ingrijeste blana si este mai iritabil. Reactioneaza la atingerea abdomenului, deoarece sufera dureri puternice si poate avea o pozitie cocosata atunci cand merge sau chiar cand sta pe loc. In unele cazuri, hamsterul poate suferi si de prolapsul mucoasei rectale sau de sangerari la nivelul anusului.

Factori de risc

Au fost descoperite legaturi intre boala si bacterii ca Lawsonia intracellularis si Campylobacter jejuni, insa boala pare sa fie corelata si cu factori externi.

Cei mai multi hamsteri care sufera de coada umeda sunt fie proaspat intarcati, fie stresati de transport sau de schimbarea mediului de viata. Riscul de aparitie al bolii este mai mare atunci cand cusca hamsterilor este suprapopulata sau cand micul rozator a suferit schimbari rapide in alimentatie.

Sensibilitatea la coada umeda ar putea fi ereditara. Modul in care hamsterii fac fata stresului este o caracteristica considerata genetica de catre cei mai multi crescatori, iar de acesta poate depinde rezistenta la boala.

Tratament

Daca hamsterul primeste o consultatie din partea medicului veterinar, sansele lui de supravietuire sunt mai mari. Veterinarul poate administra antibiotice si medicamente pentru stoparea diareei, alaturi de hidratarea corecta a hamsterului.

Se recomanda evitarea contactului hamsterului cu propriile fecale dupa diagnosticare, dar si ferirea lui de stres. Din acest motiv, poate fi dificil sa alegi care este pasul cel mai important: curatarea zilnica a custii sau eliminarea stresului.

Daca un singur hamster dintr-o cusca a fost diagnosticat, se recomanda separarea lui de ceilalti si schimbarea asternutului de talas alaturi de spalarea custii cu un dezinfectant puternic si folosirea unei alte custi pentru hamsterii sanatosi, cel putin pentru o saptamana.



Prevenire

Reducerea stresului la adoptarea unui hamster tanar este cea mai buna masura de prevenire a aparitiei bolii. Hamsterul are nevoie de liniste in primele zile dupa ce ajunge intr-un camin nou si se recomanda pastrarea aceleiasi diete pana cand rozatorul se acomodeaza complet.

Mentinerea asternutului de talas curat nu poate preveni aparitia bolii, dar este recomandata pentru a reduce riscul contractarii ei.

Sursa foto: Hamstersaspets.co.uk, Whatafy.com, Johnnypet.com, Asiahomes.com

Quiz
Ce tip de caine sa-mi aleg?

acest quiz te va lamurii ce tip de caine si ce rasa este mai potrivita pentru tine

Sondaj

Animalul cel mai frumos sau cel mai urat dar care este foarte educat?