10.000 de specii de dinozauri traiesc si astazi pe Pamant! Cum este posibil
1/1830
calendar_month 05 Iun 2014, 00:00
000 de specii de dinozauri... sub forma de pasari! In prezent, cei mai multi specialisti in domeniu sunt de acord ca pasarile de azi nu sunt nimic altceva decat urmasele dinozaurilor de demult, care s-au adaptat si au supravietuit reducandu-si considerabil dimensiunile.

Un studiu publicat recent in Plos Biology arata ca dinozaurii cu pene au reusit sa faca fata extinctiei in masa de acum 65 de milioane de ani, cand au disparut majoritatea speciilor de dinozauri, evoluand in creaturi de dimensiuni mult mai mici.

Daca dinozaurii de talie mare au avut enorm de suferit cand un "impact nimicitor", in cuvintele paleontologului Robert Benson de la Universitatea Oxford, le-a distrus sursele de hrana. Devine astfel mai usor de inteles de ce dinozaurii cu pene, mult mai mici, au reusit sa supravietuiasca: necesarul lor de hrana era redus si, deci, adaptabil noilor conditii vitrege de trai.

"Rata de evolutie a pasarilor nu a incetit niciodata. Acestea au continuat sa gaseasca si sa exploateze noi nise de-a lungul istoriei lor ecologice", a explicat Benson. Ceea ce explica diversitatea ecologica actuala a pasarilor, care variaza de la specii mari, nezburatoare la specii mici, migratoare, ce parcurg mii de kilometri anual.

[[Foto:news.discovery.com,cassowaryrecoveryteam.org,people.eku.edu]]