Istoricul si originea
Nutria (Myocastor coypus) este originara din America de Sud. Tarile de origine sunt reprezentate de catre Argentina, Brazilia, Chile, Bolivia, Paraguay si Uruguay.
Aspectul exterior si dimensiunile
Nutria are 20 de dinti dintre care patru incisivi de culoare portocalie cu crestere si tocire continua (cu ritm de crestere rapid). Urechile sunt scurte. Ochii sunt situati in partea superioara a capului. Nasul si gura sunt valvulare, astfel ca se pot inchide pentru a preveni intrarea apei. La nivelul comisurilor gurii se gasesc niste glande care produc substante uleioase pe care nutria le utilizeaza pentru intretinerea si impermeabilizarea blanii. Nutria poate vedea foarte bine sub apa. Mustatile nutriei sunt lungi si numeroase. Spinarea este cifozata. Coada lunga este conica pe sectiune si este acoperita cu solzi si rare fire de par. Coada este utilizata drept carma la inot. Picioarele sunt scurte. Membrele anterioare sunt prevazute cu cate 5 degete adaptate pentru prinsul hranei, dar si pentru pieptanat. Membrele posterioare sunt prevazute cu cate 4 degete, trei dintre ele fiind unite printr-o membrana interdigitala, utilizata la inot. Masculul nu prezinta burse testiculare. Nutria prezinta glande perianale. Femela prezinta 4-5 perechi de mamele situate pe partile laterale a corpului, fapt ce ii permite femelei sa-si alapteze puii si in apa. Corpul nutriei este acoperit cu doua categorii de fire de par, unele lungi si groase si altele subtiri si fine (puful). Blana este, in general, de culoare maron-cenusie. Exista diferite varietati de culoare: alba de Moscova, alba-crem de Italia, alb-perlata de Kaliningrad, alba de Azerbaijian, varietatea neagra, etc. Este important de retinut ca apa pentru scaldat este vitala pentru mentinerea calitatii blanii.
Lungimea corpului este de circa 50-58 cm. Greutatea corporala este de circa 6-7 kg la femela si de 8-10 kg la mascul, unele exemplare putand ajunge chiar pana la 20 kg.
Comportamentul
Nutria este un mamifer semiacvatic, activ, ducand o viata monogama. Sunt animale foarte docile. Nutria este un animal foarte curat. Isi spala hrana, chiar daca aceasta este administrata curata. Nutria se descurca bine atat pe uscat, cat si in apa. Se scufunda, parcurgand distante lungi pe sub apa. Cercetarile au aratat ca nutriile sunt capabile sa-si tina respiratia sub apa pentru circa 5 minute. Se hranesc si sunt active cu predilectie la rasaritul si apusul soarelui. Nutria este un rozator vegetarian, consumand hrana atat in apa, cat si pe uscat. Nutriile sunt animale teritoriale si tolerante cu semenii lor.
Habitatul
Nutria traieste pe malurile apelor dulci, dar si sarate, prin balti, facandu-si vizuini in maluri sau cuiburi in desisuri. In captivitate, nutriile sunt crescute in custi individuale compuse din:
- cuibul confectionat din lemn si captusit cu tabla;
- padocul (voliera) trebuie sa vina in continuarea cuibului, fiind confectionat din plasa de sarma;
- bazinul de apa pentru consum si pentru scaldat.
Hranirea
In salbaticie, nutria se hraneste cu vegetatia acvatica, cu coaja ramurilor tinere, mormoloci si melci. In captivitate, hrana este reprezentata de furaje de origine vegetala (masa verde si legume, vara si radacinoase, bostanoase, iarna), concentrate (uruieli, sroturi administrate oparite sau sub forma de terci). In sezonul rece, in functie de necesitati se poate administra si fan. Este importanta, de asemenea, administrarea suplimentelor vitamino-minerale. Iarna, cantitatea din bazin se va pune intr-o cantitate mai mica pentru a nu ingheta, altfel se pot inregistra degeraturi ale cozii.
Aspecte particulare
Stomacul prezinta 20% din capacitatea tubului digestiv.
Viata reproducatoare:
- activitatea de reproductie este permanenta;
- maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 4-5 luni, dar nutriile isi pot incepe activitatea sexuala abia in jurul varstei de 7 luni;
- in cazul femelelor adulte, caldurile apar dupa fatare la circa 24 de ore si se repeta la 28-30 de zile, dar de obicei fata de doua ori pe an.
- ovulatia este indusa de actul sexual;
- exista doua sisteme de monta: in harem sau libera;
- gestatia dureaza in medie 4 luni si jumatate (127-133 de zile);
- fatarea este eutocica (fara dificultati), avand loc in cuibul de fatare. Femela naste, in medie, circa 6-7 pui/fatare, puii avand o greutate in jur de 150-250 grame;
- puii se nasc cu ochii deschisi, cu par si cu dinti;
- intarcarea se realizeaza la 60 de zile, prin scoterea femelei din cuib.
Apa este esentiala in viata nutriei. Daca apa lipseste, nutria nu-si poate peria blana, iar puful devine impaslit. Apa este, de asemenea, un factor important pentru o viata reproducatoare buna. Nutriile sunt sensibile la temperaturiile scazute. Acuitatea vizuala este scazuta, orientarea realizandu-se cu predilectie pe baza mirosului.
Boli si afectiuni curente
Nutria este un animal rezistent la boli. Ca si in cazul altor animale salbatice, nutriile nu sunt scutite de parazitii intestinali (viermi lati, inelari) si externi (paduchi, pureci).
Speranta medie de viata, in captivitate, este de circa 8-10 ani.