Afla mai multe despre aceasta pasare inedita, cu cioc lung si subtire si penaj cenusiu, ce risca sa dispara din fauna Terrei!
1. Kiwi este o pasare care nu poate sa zboare. Micuta pasare are, bine pitite sub penajul des, similar unei blanite, o pereche de aripi vestigiale, atat de mici incat sunt aproape invizibile. Kiwi n-are nici coada si, in plus, este cea mai mica pasare dintre cele nezburatoare, printre care se mai numara si pasarea emu, strutul si cazuarul.
2. Desi nu este mai mare decat un pui de gaina, Kiwi este o pasare cu oase grele, si asta intocmai din cauza faptului ca este un animal nezburator. Astfel, spre deosebire de suratele zburatoare, pasarea Kiwi are maduva osoasa, o trasatura regasita de regula la mamifere.
3. Una dintre trasaturile care ies in evidenta este ciocul lung si ascutit al pasarii Kiwi. Insa si mai special de atat este faptul ca narile acesteia sunt amplasate... in varful ciocului, Kiwi fiind singura pasare cu aceasta trasatura inedita. Revenind la aspectul ciocului, acesta reprezinta aproximativ o treime din lungimea totala a trupului si, data fiind amplasarea narilor, ii foloseste pasarii pentru a detecta prezenta prazii in sol cu o acuratete uimitoare, dar si pentru a sapa eficient pentru a o captura.
4. Prin raport la dimensiunile trupului ei, pasarea Kiwi depune oua foarte mari. De altfel, greutatea unui singur astfel de ou poate ajunge la circa 20% din cea a pasarii! Astfel, daca pasarea Kiwi este mititica, aproximativ cat o gaina, oul acesteia poate fi de pana la 6 ori mai mare decat al pasarii de casa! Trebuie spus, in acest sens, ca oul de pasare Kiwi cu cea mai mare greutate inregistrata vreodata cantarea nu mai putin de... 500 g. Nu in ultimul rand, daca majoritatea pasarilor au un singur ovar, pasarea Kiwi are doua, ambele perfect functionale.
5. Exista cinci specii recunoscute de pasare Kiwi: Apteryx haastii, Apteryx owenii, Apteryx rowi, Apteryx australis si Apteryx mantelli. Dintre acestea, Apteryx australis are, la randul ei, doua subspecii. Si daca Apteryx haastii este specia cea mai mare, Apteryx owenii este cea mai mititica.
6. Kiwi este endemica in Noua Zeelanda, unul dintre motivele pentru care inedita pasare nu a migrat si catre alte teritorii fiind faptul ca nu poate sa zboare.
7. Pasarea Kiwi are picioare puternice cu ajutorul carora sapa vizuini in pamant in care se si odihneste in timpul zilei, pentru a iesi la vanatoare in timpul noptii. Prefera sa isi duca veacul in padurile umede, din apropierea plajelor si nu numai, insa cateva specii pot fi intalnite si in pasiunile cu vegetatie bogata.

8. Pasarea Kiwi are vederea slaba, de aceea simtul foarte ascutit al mirosului ii este de un real ajutor in procurarea hranei. Animalul se hraneste cu viermi, paianjeni, insecte, omizi, melci, pesti mici si broaste.
9. Kiwi este o pasare foarte timida si rezervata, care prefera sa stea ascunsa. Daca este nevoita, poate fugi si scapa chiar si de oameni, gratie picioarelor sale puternice. Tot acestea ii servesc si pentru a se apara de pradatori, pe care ii loveste si/sau zgarie.
10. Pasarea Kiwi este monogama, de regula formand un cuplu pe viata (circa 20-30 de ani).
Foto: theanimals.pics, nhc.net.nz, blingcheese.com, kiwibird.org, megahdwall.com