Insa nu doar aceste vietati iti pot cauza neplaceri severe, ci si animalutele cu care adesea imparti acelasi pat! Iata cateva dintre bolile pe care le poti capata de la animalele de casa:
1. Psitacoza
Psitacoza este o boala care afecteaza, in mod normal, papagalii de talie mare, dar care poate fi transmisa si omului. Este provocata de Chlamydia psittaci, un tip de bacterie care se acumuleaza in materiile fecale ale acestor pasari de colivie. Si daca boala este adesea asimptomatica la papagali, in cazul oamenilor se manifesta prin simptome precum sputa cu sange, tuse seaca, oboseala accentuata, febra si frisoane, dureri de cap, dureri articulare si musculare, cat si prin dificultati de respiratie.
2. Boala zgarieturii de pisica
Boala zgarieturii de pisica este cauzata de infectia cu o bacterie numita Bartonella henselae. Cum te procopsesti cu ea? Raspunsul iti este dat chiar de denumirea acesteia: prin zgarieturile si/sau muscaturile felinei tale de companie. Cum se manifesta? Prin umflarea ganglionilor limfatici, febra, dureri de cap, oboseala si apetit scazut. Boala poate deveni periculoasa atunci cand atrage dupa sine complicatii.
3. Boala Derrick-Burnet
Boala Derrick-Burnet sau febra Q este provocata de bacteria Coxiella burnetii ale carei principale gazde sunt bovinele, ovinele si caprinele, urmate de animalele de casa (pisici, caini, iepuri). Acest microorganism patogen se regaseste in laptele, urina si fecalele animalelor infestate si, fiindca este extrem de rezistent, poate supravietui foarte mult timp, chiar si in conditii nefavorabile de mediu.
Printre simptomele bolii Derrick-Burnet se numara febra ridicata pe o perioada mai lunga, oboseala accentuata, dureri intense de cap in zona cefei, dar si altele, mai putin intalnite, precum greata, diaree, frisoane, tuse.
4. Rabia
Desi rabia este rar intalnita la animalele de casa, contactul acestora cu un animal salbatic infestat poate determina transmirea ulterioara la om. Simptomele initiale ale rabiei la oameni pot fi usor confundate cu cele ale unor afectiuni banale, intrucat includ febra, dureri de cap si o stare generala de disconfort.
Ulterior, pe masura ce boala progreseaza, apar si simptome mai specifice, precum insomnia, anxietatea, confuzia, paralizia partiala sau totala, halucinatiile, agitatia, hipersalivatia, hidrofobia si dificultatile de inghitire.
Pentru a evita aceasta boala, care duce la decesul animalului de casa, este esential ca prietenul necuvantator sa aiba vaccinurile la zi.

5. Leptospiroza
Leptospiroza este o infectie bacteriana cu care animalul de casa se poate procopsi daca bea sau se balaceste intr-o apa contaminata sau cand intra in contact cu alte animale bolnave. In cazul oamenilor, leptospiroza poate sa nu sa produca simptome. Cand acestea apar, includ febra ridicata, dureri de cap, frisoane, voma, dureri abdominale, eczeme, diaree etc.
Leptospiroza trebuie tratata rapid, fiindca poate determina insuficienta renala, meningita, insuficienta hepatica, probleme respiratorii si chiar si decesul.
Foto: hdwallpapermania.com, justdog.it, express.co.uk, ottawadogblog.ca, catster.com