Batranete...off, batranete...
2/211
label Diverse autorenew 20 Mai 2008, 00:00
La ce sa te astepti pe masura ce animalutul tau inainteaza in varsta Fiecare animalut imbatraneste in mod diferit, dar exista cateva schimbari comune care se produc pe masura ce organismul inainteaza in varsta. Aici va vom mentiona cele mai frecvente 20 de modificari care apar la animalutele varstnice.
Pierderea auzului
Pe masura ce animalutele imbatranesc, celulele nervoase si aparatul de auz se degenereaza, avand ca rezultat o pierdere progresiva a auzului.
Pierderea vederii
Cristalinul ochiului devine tulbure, incetosat odata cu varsta. Modificarile naturale au ca rezultat scleroza lenticulara, care in mod caracteristic nu determina o pierdere semnificativa a vederii. Cu toate acestea, animalutele noastre pot dezvolta cataracta, o boala destul de frecventa (cataracta senila), care diminua vederea pana la orbire.
Diminuarea activitatii
Odata cu imbatranirea, metabolismul animalutelor noastre incetineste. Acest lucru are ca rezultat o diminuarea a nivelului de activitate.
Castigarea in greutate
Cainii si pisicile in varsta au nevoie de 30-40% mai putine calori. Prin consumarea unei diete de mentinere normala, obezitatea isi poate face aparitia.
Infectiile
Pe masura ce organismul imbatraneste, sistemul imunitar slabeste, astfel incat animalutului ii este din ce in ce mai greu sa reziste in fata infectiilor.
Modificarile pielii
Pielea adesea se ingroasa si se inchide la culoare odata cu varsta.
Pierderea parului sau albirea
Inaintarea in varsta face ca parul sa-si piarda din pigmentatia sa naturala, devenind alb. Capacitatea celulelor firelor de par de a se regenera de asemenea se deterioreaza, astfel ca pierderea parului este frecventa, deseori fiind observata ca pete lipsite de par.
Pierderea elasticitatii pielii
Pielea animalelor in varsta nu numai ca se ingroasa, dar de asemenea isi pierde elasticitatea. Cel mai evident semn al acestei modificari este la masculi. Respectiv, preputul treptat devine mai pendulant pe masura ce cainele sau motanul imbatraneste.
Modificarea degetelor si a unghiilor
Pernitele degetelor se ingroasa si unghiile devin sfaramicioase, facand scurtarea acestora mai dificila.
Artrita
Musculatura, osatura si cartilajele se reduc cu varsta. Cu mai putin cartilaj, oasele incep sa se frece unele de altele, determinand o artrita dureroasa.
Pierderea dintilor
Tartrul dentar care se dezvolta de-a lungul timpului in cele din urma determina pierderea dintilor. De asemenea, dintii incep sa se demineralizeze, demineralizare care contribuie la caderea dintilor.
Tulburari gastrointestinale
Cu timpul, mucoasa gastrica incepe sa se deterioreze si nivelul enzimelor digestive de la nivelul pancreasului diminua. Rezultatul acestor modificari poate fi accentuarea senzatiilor de voma, voma, lipsa apetitului si/sau diaree.
Constipatia
Cu varsta, colonul „se leneveste”, tranzitul intestinal estemai lent,   motiv pentru care animalutele voastre se constipa mult mai des.
Mai putina energie
Pe masura ce pulmoni isi pierd elasticitatea, volumul pulmonar descreste. Cu o capacitate pulmonara (respiratorie) mai redusa, animalutele noastre obosesc mai usor. In plus, maduva osoasa devine grasa si nu mai este la fel de functionala ca maduva unui organism tanar. Acest lucru are ca rezultat un debut lent al anemiei, care determina slabiciune si o capacitate scazuta de miscare.
Incontinenta
Functia renala si controlul asupra sfincterului vezicii urinare se diminua treptat, avand ca rezultat pierderea de urina (incontinenta urinara).
Urinarea dificila
La masculii care nu sunt castrati, prostata se mareste de cele mai multe ori odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru determina o oarecare constrictie a uretrei, si secundar, anumite dificultati in evacuarea urinii.
Chisturile si tumorile mamare
Femelele in varsta prezinta o incidenta crescuta a nodulilor, chisturilor si tumorilor glandei mamare. Aceste probleme se constata mult mai frecvent in cazul femelelor necastrate.
Pierderea obiceiului de a-si face necesitatile in locurile permise
Cu timpul, celulele de la nivelul creierului diminua treptat. Pe masura ce aceste celule mor, apare senilitatea. O consecinta frecventa a senilitatii este pierderea obiceiului de a-si face necesitatile in locurile permise.
Zgomote cardiace
Valvele inimii sunt lezionate si isi pierd functia odata cu varsta. Acest lucru are cel mai adesea ca rezultat aparitia zgomotelor patologice cardiace. De cele mai multe ori nu apar probleme medicale grave, dar trebuiesc investigate.
Modificarile blanii
La animalutele senioare, pielea devine uscata si crustoasa. Blana isi pierde luciul si pare prafuita. Multumita unei mai bune alimentatii, unei mai bune ingrijiri medicale de specialitate si a unei ingrijiri excelente din partea proprietarului, animalutele noastre pot trai mai mult si mai ales mai bine. Invatand la ce sa va asteptati pe masura ce animalutele voastre imbatranesc, le puteti oferi acestora cea mai buna viata posibila in anii lor de aur.

Quiz
Cat de mult iti iubesti catelul ?

Acest quiz a fost creat cu scopul de a-ti masura dragostea ta pentru prietenul tau patruped ! :)

Sondaj

Ce e bine sa folosesti cand apare tartrul?