Iata 8 dintre necuvantatoarele pe care le confundam frecvent!
1. Lama si alpaca
Atat lama, cat si alpaca sunt animale din familia Camelidae, asadar nu este tocmai surprinzator faptul ca seamana atat de mult. Cum le deosebesti, insa? In primul rand, lama este mult mai mare decat alpaca: la maturitate, o lama adulta poate atinge o greutate chiar si de 180 kg, in timp ce o alpaca are, la maturitate, o greutate de maximum 80 kg.
In al doilea rand, lama are urechile lungi si curbate, in timp ce alpaca are urechiuse scurte. De asemenea, alpaca are chipul mai turtit (si mai dragalas), iar lama are fata mai prelunga.
2. Foca si leul de mare
Si ele seamana, dar nu rasar: foca si leul de mare sunt ambii animale pinipede, insa daca, de regula, focile au inotatoare scurte si groase, leii de mare au inotatoare mai mari, acoperite de piele (spre deosebire de cele ale focilor, invelite intr-o membrana).
Totodata, focile sunt, in general, mai micute si mai bine adaptate mediului acvatic - in consecinta, de multe ori pot fi vazute "tarandu-se" pe uscat, spre deosebite de leii de mare, care pot "merge".
Focile nu au urechi exterioare, comparativ cu leii de mare, si, cel mai adesea, daca zaresti un grup de pinipede galagioase, poti spune cu mana pe inima ca este vorba despre o adunare de lei de mare, nu de foci (cele din urma sunt mai degraba singuratice si tacute).

3. Crocodilul si aligatorul
Dilema persista inca din copilarie: cum diferentiem un crocodil de un aligator? Nu de alta, dar seamana teribil de tare! Ei bine, in primul rand, trebuie spus ca atat crocodilii, cat si aligatorii sunt reptile incluse in ordinul Crocodylia. Iar daca vrei sa te prinzi rapid care carei specii ii apartine, studiaza-le capul: crocodilii au capul alungit si in forma de "V", in timp ce aligatorii au capul mai scurt si in forma de "U".
De asemenea, cand un aligator isi inchide fioroasa gura, cea mai mare parte a dintilor sai nu mai este vizibila. Nu acelasi lucru se poate spune despre crocodil, ai carui dinti pot fi zariti, pe ici, pe colo, iesindu-i din gura monstruoasa.
Nu in ultimul rand, in majoritatea cazurilor, crocodilii au pielea mai deschisa la culoare si sunt si mai agresivi decat aligatorii.
4. Soparla si salamandra
Pot parea asemanatoare, dar, in realitate, soparlele sunt reptile, iar salamandrele... amfibieni. Deci nu sunt rude tocmai apropiate. Ca sa le deosebesti mai usor, afla ca salamandrele, fiindca sunt amfibieni, prefera mediile acvatice - deci le vei intalni adesea in preajma apelor -, in timp ce soparlele sunt cam peste tot, de la mediile umede, acvatice la cele aride si foarte uscate.
Apoi, soparlele au trupurile solzoase, ca niste mici dinozauri ce sunt, si degetele lungi, in timp ce salamandrele au trupurile fine si picioruse mititele.


Foto: wikimedia.org, otterpeaksalpacas.com, hdanimalswallpapers.com, telegraph.co.uk, beststockpictures.toinspire.in, richard-seaman.com, stewardshipchronicles.blogspot.com, mnn.com