Un indragit animal de casa, in pofida dimensiunilor sale, iepurele urias belgian are o istorie invaluita in mister. Descopera cateva curiozitati despre dragalasul rozator in randurile urmatoare!
1. Fara a i se cunoaste cu exactitate originile, se prespune ca iepurele urias belgian provine din regiunea Flandra. S-ar parea ca rasa ar fi fost crescuta in captivitate inca din secolul al 16-lea, in apropierea orasului Gent. Totodata, se crede ca iepurele urias belgian este descendentul unei varietati de specii de rozatoare, crescute pentru blanita si carne, intre care Steenkonijn si iepurele de Patagonia, varianta europeana, o rasa astazi disparuta.
2. Prima prezenta a unui iepure urias belgian la un concurs de specialitate dateaza din anul 1893. Exemplarul cantarea circa 6,35 kg.
3. Adorabilul iepure urias belgian este considerat drept una dintre cele mai mari rase de iepuri din lume la momentul actual. Nici nu este de mirare: are trupul lung si robust, de pana la 80 cm, urechi mari (de pana la 20 cm) si o greutate cuprinsa intre 5,5 kg si 10 kg. Iubitorii de animale au de unde alege: iepurele urias belgian se regaseste intr-o varietate de culori, cele recunoscute de standarde fiind negru, albastru, gri deschis, maro deschis, gri otel, alb si cafeniu.
4. Iepurele urias belgian are nevoie de o dieta pe masura dimensiunilor sale, alcatuita din legume cu frunze verzi si fructe, la care se pot adauga gustarele variate oferite ocazional. Potrivit Societatii Americane a Iepurilor Domestici, alimentatia zilnica a iepurelui urias belgian ar trebui sa fie compusa din circa 500 g de legume cu frunze verzi si maximum 2 linguri de fructe si morcovi, per 3 kg de greutate corporala.
5. Chit ca atinge dimensiuni impresionante la maturitate, iepurele urias belgian este un indragit animal de casa, fiind cuminte, docil si iubitor, daca este socializat de timpuriu. Cu toate acestea, iepurele trebuie manevrat cu prudenta, intrucat, in caz contrar, poate deveni agitat si agresiv. In plus, desi are blanita scurta, iepurele urias belgian necesita periere regulata.
6. Data fiind dimensiunea sa, iepurele urias belgian are nevoie de un adapost pe masura. O camaruta numai si numai a lui este ideala, dar chiar si o cusca mare ar putea fi o casuta perfecta pentru acest rozator dragalas. In cel din urma caz, podeaua custii trebuie sa fie dintr-un material solid, compact, plasa cu ochiuri mari riscand sa ii lezeze labutele.
7. Desi nu este pretentios si poate suporta temperaturi scazute, iepurele urias belgian nu este la fel de rezistent la temperaturi ridicate, care depasesc 32 de grade Celsius.
8. Speranta de viata a unui iepure urias belgian este cuprinsa intre 5 si 10 ani in captivitate. In general, rozatorul nu intampina probleme severe de sanatate, fiind predispus totusi obezitatii (si consecintelor neplacute ale acesteia) daca nu ii este supravegheata alimentatia.
Foto: wikimedia.org, blog.joins.com, sandramariie1.blogspot.com