9 lucruri interesante pe care nu le stiai despre simpatica alpaca

2/2018
label Diverse autorenew 13 Nov 2014, 00:00
Inrudita cu camila, cu care si seamana destul de bine, de altfel, alpaca are ochi mari, cap ciufulit si, per total, infatisarea unui animalut desprins din cele mai inocente desene ale copilariei. Si fiindca probabil nu stii prea multe despre dragalasa alpaca, te invitam sa afli 9 curiozitati in randurile urmatoare:

1. Din lana alpacalei se obtine stofa cu acelasi nume. Iar daca asta nu este o noutate, poate nu stiai totusi ca acest material este foarte apreciat fiindca este mai rezistent ca mohairul, mai fin decat casmirul, mai delicat decat matasea, mai moale decat bumbacul si mai calduros decat puful de gasca!

2. Alpacalele au fost domesticite acum mai bine de 6.000 de ani de catre incasi si, bineinteles, au fost crescute pentru lana lor minunata. Intocmai datorita calitatilor sale, lana de alpaca era destinata doar elitei si nobilimii din societatea incasa.

3. Lana de alpaca seamana cu cea produsa de oi, insa este mai calduroasa decat cea din urma si nici nu produce mancarimi. In plus, nu contine lanolina, fapt care o transforma intr-un material hipoalergenic si, totodata, care nu necesita tratare la temperaturi ridicate sau substante chimice puternice pentru a fi curatata.

4. Incredibil, dar adevarat: lana de alpaca este... ignifuga! Acest atribut le protejeaza de probleme atat pe simpaticele ierbivore, cat si pe purtatorii umani ai hainelor din acest material deosebit.

5. Lana de alpaca este disponibila in nu mai putin de 16 nuante distincte (potrivit reglementarilor SUA; altfel, trebuie spus ca Australia recunoaste 12 tonuri diferite, iar Peru, nu mai putin de 56!), recunoscute ca atare in industria textila, de la alb la roz deschis si cafeniu inchis.

Bineinteles, pot fi obtinute si combinatii coloristice pornind de la nuantele de baza, reducand astfel considerabil necesitatea vopsirii materialului, procedeu extrem de poluant pentru mediul inconjurator.

6. Exista doua tipuri de alpaca: Suri si Huacaya. Prima produce o lana cu fir lung care se aduna in asa-numitele "dreadlocks". Cat despre Huacaya, aceasta produce o lana densa, carliontata, care o face sa para mult mai pufoasa decat este in realitate. Aproximativ 90% din alpacalele existente in America de Nord sunt Huacaya.

7. Fac parte din aceeasi familie, Camelidae, si se pot incrucisa: este vorba despre alpaca si ruda da, lama. Odraslele rezultate poarta numele de huarizo si sunt apreciate pentru lana lor lunga.

8. Alpacalele sunt foarte civizilate: nu isi fac nevoile la intamplare, avand o "baie comunala" (un morman de excremente) unde se duc pentru necesitatile fiziologice. Tocmai aceasta predispozitie a facut ca alpacalele sa poata fi crescute si ca animale de casa!

9. Sa nu te mire daca vei auzi vreodata o alpaca... fredonand. Acest animal scoate o varietate de sunete, cel mai comun fiind acesta care seamana cu torsul unei pisici, fiind insa ceva mai melodios. In orice caz, alpacalele mormaie cand sunt curioase, multumite, plictisite, cand se tem, sunt stresate sau precaute. Deci, mai mereu. Cand sunt luate prin surprindere sau se afla in pericol, alpacalele tipa ca din gura de sarpe, alertand si restul turmei.

Foto: wikimedia.org, swagroup.co.uk, bas-uk.com, columbian.com, mnn.com

Quiz
Esti un catel cuminte sau nu?

Afla daca esti un catel cuminte sau nu...Daca va veni Mos Craciun la tine cu o nuielusa sau un os!

Sondaj

ti-a disparut vreu animal s-au a murit?