1. Broasca gigantica africana
Broasca gigantica africana (Pyxicephalus adspersus) este una dintre putinele specii de broaste care s-au adaptat traiului in zonele aride. Aceasta a gasit o metoda inedita de a supravietui si de a se simti confortabil intr-un astfel de mediu: pur si simplu se ingroapa in nisip pana cand temperaturile devin acceptabile!
In timpul zilelor fierbinti si uscate, broasca gigantica africana, cea de-a doua ca marime de pe continentul negru, poate lenevi, intr-o stare similara hibernarii, protejata fiind de pielea sa care nu ii permite deshidratarea. Broscuta poate zacea astfel mult si bine - chiar mai mult de 1 an! - si poate supravietui chiar daca slabeste considerabil (pana la 38% din greutatea corpului sau).
Cand ploile se intorc, broasca profita la maximum, revenind la suprafata pentru a se hrani si a se imperechea. Hrana sa preferata? Orice este suficient de mare pentru a-i incapea in gura, de la pasari mici la rozatoare si alte broaste.
2. Pisica de nisip
Aceasta felina adorabila s-a adaptat perfect traiului in desert. Micuta pisica de nisip isi duce existenta in nordul Africii si in centrul si sud-vestul Asiei si este singura felina care prefera asemenea medii extreme.
Pentru a se simti confortabil in desertul arid, pisica de nisip are urechi mari, joase, cu ajutorul carora poate localiza eficient prada aflata in nisip si care o protejeaza de vanturile aspre. De asemenea, labutele sale sunt acoperite de o blanita deasa care o protejeaza de temperaturile extreme - cand foarte ridicate, cand foarte joase. De altfel, trebuie spus ca pisica de nisip poate rezista unor temperaturi cuprinse intre -5 si 52 grade Celsius!
In mod paradoxal, pisica de nisip este diurna in perioada iernii, cand temperaturile sunt foarte ridicate, respectiv nocturna, la sosirea verii.
3. Antilopa araba
Antilopa araba (Oryx leucoryx) este unul dintre putinele mamifere de talie mare care au reusit sa se adapteze mediului desertic. Acest animal ierbivor are pielea alba, ce reflecta razele soarelui, si picioarele negre, ce absorb caldura din sol in diminetile reci. In plus, antilopa araba are capacitatea de a simti ploaia de la distante mari, astfel incat gaseste cu destul de multa usurinta petice de vegetatie pentru a se hrani.
In ceea ce priveste adapatul, antilopa araba poate rezista zile in sir, chiar si saptamani, fara sa bea un strop de apa, potolindu-si setea cu roua regasita pe plantele pe care le consuma sau chiar cu seva acestora din urma.
4. Ariciul african pitic
Poate parea greu de crezut, dar deserturile adapostesc pana si arici, perfect adaptati acestor medii aspre! Este vorba despre ariciul african pitic ale carui dimensiuni sunt cuprinse intre 11 si 27 cm. Micuta creatura isi petrece zilele in ascunzatori, ferindu-se de caldura, iar noaptea iese la vanatoare. Cat despre meniul sau, ariciul african pitic se hraneste cu insecte, pasari, oua de pasari, dar si cu serpi si scorpioni!
Foto: fotopedia.com, wikimedia.org, zoochat.com, glossi.com, wallpaperdownloader.com