Ce este hibernarea?
Dar, de ce o reptila sanatoasa si fericita care are mancare din belsug si traieste confortabil, chiar si in ceea ce privesc temperaturile ambientale, ar avea nevoie sa hiberneze?
Noi suntem doar la inceput in ceea ce priveste intelegerea fiziologiei hibernarii la reptile, dar devine din ce in ce mai clar ca ea este benefica pentru sanatatea animalutului. Specimenele sanatoase isi depun rezerve de grasime in etapele premergatoare hibernarii. Daca nu li se permite sa hiberneze, aceste animalute pot prezenta riscul de a deveni obeze. Se considera ca hibernarea este necesara pentru functionarea normala a glandei tiroide. Exista, de asemenea, dovezi ca hibernarea ajuta la mentinerea sistemului imunitar. Hibernarea este cel mai probabil necesara in cazul in care se doreste ca testoasa sa atinga durata ei maxima de viata.
In mediile lor naturale, multe dintre broastele testoase hiberneaza din octombrie sau noiembrie pana la sfarsitul lui februarie, martie sau chiar inceputul lui aprilie. Scurtarea naturala a lungimii zilei si reducerea luminozitatii zilei-lumina, precum si disponibilitatea redusa a hranei, se enumera printre semnele care induc comportamentul de hibernare. Aceste animale se afunda adanc in asternutul de frunze sau in pamantul moale, astfel izolandu-se de modificarile de temperatura, si pe masura ce zilele se lungesc si temperaturile cresc, ele isi fac aparitia in primavara.
Pentru majoritatea testoaselor, activitatea maxima (de varf) are loc intre 22 si 280C. Aceasta este zona de temperatura optima preferata de aceste animalute. La temperaturi sub 200C, nivelele de activitate scad. Atunci cand temperaturile scad sub 160C, hibernarea poate sa apara.
A hiberna sau a nu hiberna, aceasta este intrebarea?
Nu toate broastele testoase, acvatice sau terestre, hiberneaza. In realitate, modelele de hibernare pot varia de la un individ la altul. In captivitate, avand temperaturi constante si hrana din belsug, ele pot sa nu intre in hibernare deloc. In aceasta problema, reptilele isi urmeaza propriile reguli. Incurajarea reptilelor captive sa hiberneze deseori necesita conditii artificiale similare celor din mediile naturale, cum ar fi reducerea treptata a temperaturii si luminii.
In prima instanta, asigurati-va ca specia pe care o aveti este una care hiberneaza. De asemenea, identificati cu certitudine specia si, in anumite cazuri, subspecia pe care o detineti. Familiarizati-va cu istoria ei naturala, originea si daca acest individ ar fi posibil sa hiberneze in salbaticie. Medicii veterinari specializati pe reptile, detinatorii cu experienta, crescatorii, cluburile locale de reptile si organizatii – de tipul The Tortoise Trust – pot fi sursele excelente de informatii practice. Numai in cazul in care stiti ca animalutul vostru de companie este un membru al unei specii care nu hiberneaza, puteti fi aproape siguri ca ea ar trebui sa hiberneze.
Cel mai important semn ca testoasa voastra vrea sa hiberneze este o scadere a poftei ei de mancare. Daca mediul sau de viata ii permite, ea va incepe sa-si sape un hibernaculum, sau o ascunzatoare, in care sa-si petreaca iarna.
Intotdeauna sa aveti in vedere ca hibernarea nu este singurul motiv pentru care testoasele inceteaza sa mai manance. Bolile, parazitii si conditiile inadecvate de adapostire (in special, temperaturile inadecvate), pe langa multi alti factori o vor determina pe broasca voastra testoasa sa manance mai putin sau sa inceteze sa mai manance.
Numai specimenelor sanatoase care au mancat bine, nu au trecut prin stari de boala recente sau cronicizate sau care nu au fost stresate puteti sa le permiteti sa hiberneze. Are o importanta vitala sa cunoasteti istoricul animalutului.
• A mai hibernat ea pana acum?
• A mancat ea bine?
• A fost ea recent consultata de catre un medic veterinar?
• Ce a mancat ea si cum a fost ea cazata pana acum?
• A fost ea controlata parazitologic sau a fost ea tratata pentru paraziti sau pentru vreo stare de boala?
Animalutele malnutrite sau cele tinute la temperaturi nepotrivite nu ar trebui supuse hibernarii. Inregistrarile greutatilor corporale ale animalutului nu trebuie sa indice nicio pierdere. Daca nu ati reusit sa faceti o inregistrare constanta a greutatilor corporale ale reptilei voastre, sau daca individul respectiv este nou in „colectia” voastra si istoricul lui este neclar, este intelept sa amanati hibernarea pana anul urmator.
Pregatiti-o pentru „culcare”
Asigurati-va ca animalutul vostru este in forma pentru a hiberna. In majoritatea cazurilor, aceasta ar trebui sa implice o excursie anuala, pre-hibernare la medicul vostru veterinar specialist in reptile, pentru o examinare fizica si o revizuire a istoricului alimentar in ideea evaluarii statusului propice hibernarii.
Incepeti prin intreruperea alimentarii, dar nu si a administrarii apei, pentru circa 10-14 zile. Animalutele sau speciile mai mici ar trebui sa fie supuse dietei alimentare totale pentru o perioada mai scurta decat indivizii sau speciile mai mari. In timpul postului, mentineti testoasa in zona ei de temperatura optima preferata (22-280C). Aceasta ii va permite testoasei sa-si curete tractul digestiv de toate alimentele. Acest lucru este important; materialul nedigerat intra lent in putrefactie, eliberand toxine in timp ce animalul hiberneaza. Toxinele pot depresa sistemul imunitar si „decupleaza” sistemul digestiv.
Broastele testoase terestre vor trebui scufundate zilnic sau o data la doua zile in apa calduta pentru 20-30 minute; in apa suficient de adanca incat aceasta sa ajunga pana la barbia testoasei atunci cand capul este relaxat. Aceasta inmuiere are rolul de a-i oferi testoasei orice oportunitate de a fi bine hidratata si o va incuraja de asemenea sa-si evacueze dejectii din colonul si vezica ei urinara.
Dupa ce este mentinuta circa 10-14 zile in conditii normale, respectiv in zona de temperatura optima preferata, testoasa ar trebui sa-si petreaca pana la o saptamana la temperatura camerei (16-210C), inainte de a fi mutata in hibernaculum. Temperatura din interiorul hibernaculumului trebuie mentinuta la 5-100C si nu trebuie sa creasca peste 15-160C. Temperaturile mai mari pot accelera metabolismul si depletia depozitelor de grasime, in timp ce temperaturile mai reci sunt periculos de apropiate de congelare.
Va trebui sa construiti un hibernaculum. Rolul hibernaculumului este acela de a izola animalutul de fluctuatii de temperatura exterioare. Temperatura ambientala trebuie sa fie controlata si monitorizata. Un termometru cu o maxima si o minima este puternic recomandat.
Hibernaculumul trebuie plasat intr-o camera sigura, intunecata sau slab iluminata, lipsita de curenti de aer si linistit. Cu cateva saptamani inainte de plasarea animalutului in hibernaculum, va trebui sa amplasati hibernaculumul in conditiile exacte pe care testoasa le va experimenta. Acest lucru va ofera timpul necesar pentru a monitoriza temperaturile maxime si minime in conditii variate de vreme si oportunitatea de a face schimbari, daca este cazul.
Deshidratarea este o problema serioasa intalnita in timpul hibernarii testoaselor in captivitate. Daca este utilizat pamantul, el trebuie mentinut umed, dar nu ud. Un castron cu apa poate fi plasat in apropierea testoasei pentru a ajuta la cresterea umiditatii. Pentru rehidratare, broscuta testoasa va fi scufundata in apa calduta pentru 30-60 minute.
Monitorizarea este Cheia
Odata ce broasca voastra testoasa s-a pus pe somn, voi va trebui sa-i monitorizati regulat starea de sanatate si starea hibernacumului. Intotdeauna verificati:
• Temperatura maxima si minima zilnica
• Respiratia broastei testoase si mobilitatea (ea nu trebuie sa fie excesiv de activa) la fiecare 3-4 zile
• Greutatea sa corporala (la fiecare cateva zile) O broasca testoasa este cantarita in grame. O broasca testoasa matura si sanatoasa va pierde aproximativ 1-2 % din greutatea sa corporala in fiecare luna de hibernare. Dupa o luna de hibernare, o broasca testoasa de circa 1000 grame nu trebuie sa cantareasca mai putin de 980 grame. Pierderea excesiva in greutate poate fi semnul unei probleme. (Daca ea pierde 5% din greutatea sa corporala de dinainte de hibernare, este momentul s-o desteptati din acest „somn”). La fiecare sapte zile, in cazul reptilelor mici sau tinere (pui) sau la fiecare doua saptamani in cazul exemplarelor mari si adulte, inlaturati broasca testoasa din hibernaculum. Verificati hibernaculumul sa nu fie excesiv sau inadecvat de umed, mucegait sau sa nu fie acaparat de insecte sau rozatoare.
Incheierea hibernarii
Este momentul sa va desteptati testoasa daca pierderea ei in greutate se apropie de niveluri acceptabile, daca prezinta semne de activitate crescuta sau pur si simplu, daca ea si-a petrecut suficient timp in hibernare. Daca exista vreo indoiala in ceea ce priveste vreo problema medicala treziti-va animalutul de companie imediat si solicitati sfatul unui medic veterinar.
Broastele testoase care hiberneaza
Urmatoarea lista este un ghid cu privire la speciile care pot hibera:
Broastele testoase cutie sau caseta
Speciile de Terrapene carolina
• Broasca testoasa cutie estica sau comuna (Terrapene carolina carolina)
• Broasca testoasa cutie cu trei degete (Terrapene carolina triunguis)
• Broasca testoasa cutie de pe coasta golfului Mexic (Terrapene carolina major)
• Broasca testoasa cutie de Florida (Terrapene carolina bauri) Speciile de Terrapene ornata
• Broasca testoasa cutie ornata estica (Terrapene ornata ornata)
• Broasca testoasa cutie ornata de Texas sau din Marele Lac Sarat (Terrapene ornata luteola)
Broastele testoase cutie de Florida, cele originare de pe coasta Golfului Mexic (cele din partile cele mai sudice) si broastele testoase ornate din partile cele mai sudice ale arealului lor nu hiberneaza in mod obisnuit.
Broastele testoase terestre Gopher (Speciile de Gopherus sau Xerobates)
• Broasca testoasa Gopher de desert (Gopherus (Xerobates) agassizii)
• Broasca testoasa Gopher de Texas (Gopherus (Xerobates) berlandieri)
• Broasca testoasa Gopher mexicana (Gopherus flavomarginatus)
• Broasca testoasa Gopher de Florida (Gopherus polyphemus)
Broastele testoase terestre
Speciile de Testudo
• Broasca testoasa terestra cu capac sau greceasca (Testudo graeca graeca si Testudo graeca ibera)
• Broasca testoasa de uscat Hermann (Testudo hermanni hermanni si Testudo hermanni boettgeri)
• Broasca testoasa terestra afgana, de stepa sau a lui Horsfield (Testudo horsfieldi)
• Broasca testoasa terestra marginita (Testudo marginata)
• Broasca testoasa terestra egipteana (Testudo kleinmanni) Majoritatea speciilor de Testudo hiberneaza, exceptie facand unele specii nord africane (nu foarte cunoscute ca animalute de companie) si cele de origine africana, cum ar fi broasca testoasa terestra egipteana.