Bulldog (English Bulldog)

1/1446
label Diverse autorenew 08 Iul 2013, 00:00
"Buldog" numele unei rase de caini cunoscuta si ca Bulldog-ul Englez. Bulldog-ul este un caine musculos, cu fata ridata si nas "turtit". American Kennel Club (AKC), Kennel Club (Marea Britanie) si Kennel Club Unite (UKC) supravegheaza permanent standardele de reproducere.

Istoric si origine

Bulldog-ul englez isi are originea in Insulele Britanice si este un descendent al Mastiff-ului asiatic stravechi.

Termenul "Bulldog" a fost mentionat pentru prima data in literatura de specialitate in jurul anului 1500, cea mai veche scriere a cuvantului fiind Bondogge si Bolddogge. Prima referire la cuvantul cu scriere moderna dateaza din 1631 sau 1632, intr-o scrisoare redactata de Preswick Eaton: "Procurati-mi doi bulldogi frumosi si trimiteti-i cu primul vas".

2645.jpg

Numele de "bull" (taur) vine de la faptul ca acesti caini erau folositi ca momeala pentru tauri. De-a lungul secolelor acesti caini au dezvoltat trupuri indesate, capete masive si maxilare specifice rasei, precum si un temperament feroce si salbatic. Erau agresivi, feroce si curajosi, avand puterea de a ataca taurii, ceea ce au si facut in luptele din arena pana cand practica a fost interzisa prin lege in secolul al 19-lea.

Bulldogii de astazi au un temperament foarte diferit de cel ale stramosilor, dar inca mai pastreaza o determinare puternica.

Cel mai vechi si unic club de specialitate pentru aceasta rasa este Bulldog Club (Anglia) si a luat fiinta in 1878. Membrii acestui club obisnuiau sa se intalneasca la pub-ul Blue Post de pe Oxford Street, in Londra. Acolo au scris primul standard de perfectiune a rasei.

Bulldogul elnglez este recunoscut ca rasa de: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NZKC, APRI, ACR, DRA, NAPR. 

Aspect exterior si dimensiuni

Bulldog-ul englez este un caine de talie medie, compact, cu picioare scurte. Corpul si capul sunt masive, cu piele in exces care cade in falduri pe frunte, craniu si obraji. Botul este lat, scurt si turtit. Nasul are nari mari, iar ochii negri si rotunzi sunt infundati in cap. Urechile mici sunt pozitionate in partea de sus a capului. Falcile sunt masive, foarte largi, cu dentitie solida, coada este fie dreapta, fie foarte scurta (asa se nasc), iar blana scurta, neteda si lucioasa. Culorile variaza de la rosu tigrat si alte nuante tigrate, pana la alb, roscat, cafeniu, galben sau o combinatie a acestor culori.

2646.jpg

Talia este cuprinsa intre 31 si 40 cm (buldogii mai scunzi sunt cei mai apreciati la concursurile canine), iar greutatea variaza intre 22-23 kg la femele si 24-25 kg la masculi.

Personalitate

Desi aspectul Bulldog-ului englez poate fi oarecum intimidant, acesta se numara printre cei mai blanzi caini. Adesea este descris ca un animal foarte afectuos si loial, bland cu copiii, dar cunoscut si pentru curajul si abilitatile sale excelente de paza. Incapatanata si determinata, aceasta rasa poate fi foarte insistenta si nu renunta usor.

Bulldogilor le place compania oamenilor, cer atentie si iubire cat de mult se poate. Unii caini din rasa pot avea un caracter un pic dominant si au nevoie de un proprietar care sa stie sa se impuna ca lider.

Relatiile cu familia si casa

In general, Bulldogii se inteleg foarte bine cu copiii, cu alti caini si cu animalele de companie alaturi de care traieste. Fiind foarte atasati de casa si de familie, nu se vor aventura in afara curtii fara un companion uman. Prefera sa doarma pe genunchii stapanului decat sa fugareasca o minge afara in curte.

2647.jpg

Cainii din aceasta rasa traiesc in medie 8 ani, unii mai mult, altii mai putin.

Dresaj

Bulldog-ul englez are nevoie de plimbare zilnic pentru a-si implini instinctul canin primar da a migra. Acei indivizi carora nu le este satisfacuta aceasta nevoie sunt mult mai susceptibili sa dezvolte probleme de comportament. In timpul plimbarii cainele trebuie sa mearga langa sau in spatele persoanei care detine conducerea, intrucat in mintea unui caine liderul este cel care conduce, iar lider nu trebuie sa fie decat omul. Invatati-i sa intre si sa iasa pe usa numai dupa ce persoana care il insoteste a facut deja acest lucru.

2648.jpg

In general, bulldogii au o forma buna si sunt capabili sa mearga foarte repede pentru perioade scurte de timp.

Ingrijire si conditii de viata

Bulldog-ul Englez este potrivit pentru viata de apartament. Cainii acestei rase sunt foarte inactivi in interior si, prin urmare, nu vor duce dorul unei curti. Se vor simti cel mai bine in zonele cu clima temperata, deoarece se adapteaza cu usurinta anotimpului rece, insa au cateva probleme cand trebuie sa se racoreasca in zilele foarte calde. 

Dat fiind faptul ca dispun de o blana scurta si neteda, nu au nevoie de o ingrijire speciala in acest sens. Desigur, atunci cand este necesar, se vor folosi pieptenele si peria. Au nevoie insa ca spatiile dintre cutele pielii sa fie sterse in fiecare zi cu o carpa moale si umeda.

2649.jpg

Boli si afectiuni curente

Sunt predispusi la probleme respiratorii, au vederea slaba, sunt foarte sensibili la insolatie, sensibili la frig, predispusi la tumori mastocitale.

Malformatiile congenitale sunt comune la unele serii de caini. Predispusi la infectii ale pielii, probleme la genunchi si la solduri. Predispusi la flatulenta, mai ales atunci cand sunt hraniti cu altceva decat sunt ei obisnuiti. 

Catelusii sunt adesea nascuti prin cezariana.