1. A fost nevoie ca un singur om sa ia o decizie proasta pentru ca graurul sa devina specie invaziva in America de Nord si Centrala. Eugene Schieffelin a fost acela care a adus 60 de grauri din Europa pe care i-a eliberat in Central Park din New York... iar restul e istorie. Pasarile s-au inmultit necontrolat, au invadat orasele, distrus culturi de cereale si au dus la disparitia a numeroase specii locale de zburatoare, de la ciocanitori la randunici.
In prezent, desi se iau masuri drastice de control al populatiei de grauri din America de Nord, se estimeaza ca numarul lor este in continuare urias: aproximativ 150 de milioane de exemplare.
2. Deloc inofensiv si pe cont propriu, pitonul birmanez a fost introdus in zonele mlastinoase Florida Everglades unde, in scurt timp, a devenit specie invaziva. Nici nu este de mirare de ce: teribila reptila, ce poate atinge lungimi de 5 m si o greutate de pana la 90 kg nu are, practic, pradator, fiind ea cea care devoreaza fara mila pana si aligatori!
Se estimeaza ca, in prezent, in regiunea respectiva exista mii de pitoni birmanezi, iar eforturile de reducere a populatiei s-au dovedit a fi ineficiente.
3. Vapoarele sunt responsabile pentru raspandirea a doua dintre cele mai nocive animale invazive: sobolanii Rattus norvegicus si soarecii de casa. Pe langa faptul ca se inmultesc foarte repede, aceste rozatoare sunt uneori si purtatoare de boli si, in plus, reprezinta condamnarea la moarte a pasarilor marine, pe care le devoreaza fara mila, ducand la decimarea a populatii intregi de zburatoare.
4. Pana si pisicile se dovedesc periculoase. Cum sunt populare animale de casa, dar isi gasesc de multe ori culcus si in afara acesteia, pisicile se fac responsabile de declinul a numeroase specii de pasari, in special atunci cand sunt introduse in sisteme ecologice izolate, cum sunt insulele. Pe de alta parte, raspandirea pisicilor are si o parte buna: tot ele sunt responsabile si cu controlul populatiilor de rozatoare!
5. Cu greu si-ar putea inchipui cineva ca pana si maimutele pot deveni specii invazive. Si totusi, se intampla: asa stau lucrurile in cazul macacului crabivor care, in urma introducerii de catre om in habitate nepotrivite, reprezinta o amenintare severa la adresa pasarilor locale carora le reduce numarul in asa masura, incat acestea ajung in pragul disparitiei.
De parca nu era suficient, macacul crabivor este o amenintare si pentru om, intrucat este purtatorul unei tulpini de virus herpetic foarte periculoase, care se transmite si la om si care, daca nu este tratata corespunzator, poate duce la leziuni cerebrale ireversibile si chiar deces.
Foto: wikimedia.org, b.dk, earthtimes.org, biopix-foto.de, animalrescuetracy.org