Este un caine totusi. Sa nu va asteptati ca respiratia lui sa miroasa a levantica. Va mirosi a caine. Vom vorbi insa aici de situatiile in care mirosul este unul cu mult deviat de la normal. In scurt timp acest lucru poate deveni foarte deranjant, mai ales pentru cei care stau la bloc si care ajung destul de des sa simta de aproape respiratia cainelui care are si el locul lui pe canapea, pe fotoliul de alaturi sau chiar in pat, daca ii permiteti.
Ce se intampla de fapt?
Este foarte posibil ca animalul dumneavoastra sa aiba o problema medicala exprimata si prin acest miros neplacut la nivelul cavitatii bucale sau pur si simplu sa aiba niste obiceiuri alimentare mai putin sanatoase fara ca dumneavoastra sa stiti.
Placa bacteriana si tartrul
Ca si noi, cateii pot avea probleme ale dintilor sau ale celorlalte organe ale cavitatii bucale. Si la ei, in timp, daca nu primesc o ingrijire adecvata, datorita resturilor mici de mancare care raman dupa fiecare masa in cavitatea bucala, apare placa bacteriana. De aici, avand ca suport placa bacteriana pe care se consolideaza in timp substante minerale luate din alimentele ce parcurg cavitatea bucala, se consolideaza incet incet un complex organomineral, tartrul dentar. Netratat, in timp, tartrul, mai ales cel subgingival, va duce la aparitia altor afectiuni precum gingivita, apoi paradontoza sau boala parodontala. Majoritateta proprietarilor nu periaza dintii cainilor lor, desi se plang de respiratia neplacuta a acestora. Ganditi-va totusi cum v-ar mirosi dumneavoastra gura daca v-ati spala doar o data pe luna. Odata cu formarea placii bacteriene apare si mirosul neplacut sau halena, cum se mai numeste, si care deranjeaza. Acest miros se poate si el accentua odata cu trecerea spre celelalte afectiuni, mai grave. Pot aparea si cariile dentare care vor duce la degenerarea tesuturilor dintilor afectati si care, netratate, vor adauga si ele un plus de “tarie” mirosului. Pentru a trata aceste probleme trebuie sa mergeti la medicul veterinar, unde se vor face, dupa caz, detartrajul necesar si tratarea cariilor sau extractia dintilor care nu mai sunt recuperabili. Pentru a preveni aceste afectiuni, mai ales daca aveti un catel predispus la astfel de probleme, este necesar sa va obisnuiti catelul a fi periat pe dinti cat mai des, la cateva zile.
Alte afectiuni care pot cauza halena
Mirosul neplacut al respratiei catelului poate fi cauzat si de alte afectiuni la nivel sistemic si cele mai importante de precizat aici sunt afectiunile renale grave. La nivel local, se poate sa fie vorba de stomatite (inflamatii ale buccelor), glosite (inflamatii ale limbii) sau faringite grave care pot genera si ele astfel de mirosuri la nivelul cavitatii bucale.
Obiceiuri proaste
Se poate insa in multe cazuri ca respiratia urat miroasitoare a unui caine sa nu fie cauzata de probleme medicale. Foarte multi caini nu se pot abtine de multe ori sa nu caute si sa manance de prin tomberoane sau gramezi de gunoi iesite in cale si chiar materii fecale ale altor animale sau caini, gasite pe jos. Pe langa faptul ca toate aceste lucruri reprezinta un pericol real pentru sanatatea cainelui dumneavoastra, fiind surse de infectie cu diversi microbi si paraziti, ele pot fi responsabile de halena pe care o are catelul dumneavoastra.
Cum prevenim?
Incercati sa pastrati o igeiena bucala cat mai buna a catelului dumneavoastra prin periaj regulat, administrarea in alimentatie a unor produse speciale, mai tari, pentru curatirea dintilor. Incercati sa va educati cainele sa nu manance lucruri de pe jos sau din gunoaie. Nu ezitati insa ca, la apritia respiratiei neplacute, sa faceti o vizita la medicul veterinar pentru a exclude diferitele cauze ale problemei sau pentru a le trata acolo unde va fi cazul.