Ingrijirea pielii cainelui
De indata ce sezonul rece isi face prezenta, iar temperatura din casa creste, cainele tau va avea nevoie de o protectie suplimentara a pielii si a blanii.
Pentru inceput, evita sa comiti greseala de a-i face baie patrupedului tau. Apa si samponul aplicat nu fac decat sa indeparteze uleiurile naturale ale pielii si promoveaza uscarea accentuata a acesteia. De aceea, pe durata iernii, este recomandat sa iti speli cainele doar o data pe luna.
Apoi, ideal ar fi sa mentii o umiditate constanta, ridicata, in interiorul casei. Aerul uscat si rece al iernii inlatura apa din pielea animalului tau de companie, iar incalzirea din interior contribuie si ea la uscarea in exces a acesteia. De aceea, pentru a proteja cainele, dar si membrii familiei, foloseste umidificatoare in intreaga casa.
Tot pentru a asigura sanatatea pielii cainelui pe timp de iarna, ai putea sa il imbraci intr-o haina calduroasa ori de cate ori il scoti la plimbare. Aceasta il va proteja de frig, dar si de aerul care ii usuca pielea.
Nu in ultimul rand, nu uita de mancarea adecvata sezonului rece. Pielea va avea de castigat daca adaugi un supliment alimentar destinat protejarii acesteia, dar si a blanii cainelui (o sugestie ar putea fi Opti Coat). Inainte de a folosi un supliment, insa, cere parerea medicului veterinar!
Nu ar strica, de asemenea, sa adaugi ulei de masline in hrana animalului tau de companie. Acesta va fi de folos in special daca patrupedul are deja pielea foarte uscata. Uleiul, in cantitati mici, poate fi aplicat si direct pe blana, pentru a hidrata pielea.
Ingrijirea pielii pisicii
Cand vine vorba de ingrijirea pielii pisicutei tale, in mare vei putea respecta recomandarile facute pentru caini. Iata, totusi, si cateva sugestii concrete:
- pieriaza frecvent blana pisicutei pentru a evita acumularile de matreata care pot duce la aparitia ghemotoacelor inestetice si neplacute de blana;
- ofera-i pisicii o alimentatie variata, care sa includa si suplimente doar la recomandarea medicului veterinar;
- chiar daca baia nu este recomandata in timpul sezonului rece, atunci cand iti speli pisicuta, foloseste un balsam special pentru feline (nu apela, sub nicio forma, la produsele de ingrijire destinate oamenilor!).
Ingrijirea de iarna a pielii si labutelor la pisica
Alte cauze ale uscaciunii pielii
Pe langa aerul rece si uscat, uscaciunea pielii animalului tau de companie se mai poate datora si altor factori, cum ar fi parazitii, infectiile fungice, alergiile alimentare sau dermatita de contact. Simptomele acestora sunt similare celor ale pielii uscate din cauza frigului, ceea ce te-ar putea induce cu usurinta in eroare. Pentru a sti cu siguranta despre ce este vorba, fa-i o vizita medicului veterinar.
Sursa foto: http://www.schnauzers-rule.com