Cum se ingrijeste o broscuta?
5/599
label Diverse autorenew 06 Iul 2015, 00:00
Broastele testoase pot fi tinute in casa, chiar daca sunt fiinte destul de pretentioase si au nevoie de tratament special. Broscuta nu trebuie manevrata decat daca este nevoie si trebuie sa isi duca existenta, linistita, in acvariul sau si sa nu fie deranjata. In genere, specialistii recomanda sa nu fie tinute broscute in casa in care exista copii mai mici de cinci ani, deoarece poate fi un risc - si pentru copil, dar si pentru broscuta. Nu e greu de inteles de ce copilul mic poate fi un risc pentru animal, insa putina lume stie de ce nu e bine sa apropii o broasca testoasa de cel mic.

In primul rand, broscutele, pe cat sunt de mici de dragute, pe atat de periculoase sunt bolile pe care le pot transmite. Broastele sunt purtatoare de bacterii periculoase, iar cea mai comuna infectie pe care o pot transmite este salmonella. In plus, stapanii rareori pot afla daca broscuta este purtatoare a infectiei, deoarece aceasta nu manifesta simptome. Astfel, copiii mici care nu stiu sa se spele des pe maini pot sa se imbolnaveasca usor.

In plus, broscutele sunt destul de greu de ingrijit: daca nu au conditii corespunzatoare, se pot imbolnavi usor.

Unde traiesc testoasele?

Cel mai greu pentru stapani este sa recreeze mediul in care traiesc in salbaticie testoase, deoarece acesta contine o multitudine de elemente: lumina, umbra, apa, pamant, pietre, iarba. In plus, acestea au nevoie de mult spatiu in care sa se dezvolte si de o lampa pentru a se incalzi.

Ingrijite corespunzator, pot trai si pana la cateva zeci de ani. Mare atentie insa, pe masura ce imbatranesc, broastele testoase cresc semnificativ in marime, asa ca spatiul in care se dezvolta trebuie marit la randul sau.

Sa hibernam sau nu, aceasta este intrebarea


Testoasele au nevoie sa hiberneze iarna, altfel sunt sanse mari sa aiba probleme la rinichi. Daca sunt lasate iarna in curtea casei, spre exemplu, acestea pot rezista bine, atata vreme cat nu sunt dezgropate de un catel sau un copil curios.

Problema este ca, in apartamente, mai greu se recreaza conditiile potrivite pentru hibernare. Daca aveti o broscuta de apartament, ideal este sa nu fie lasata sa hiberneze, deoarece trezirea testoasei din orice motiv ii poate fi fatala.

Broscuta la cald

Temperatura care trebuie asigurata pentru broscute variaza mult in functie de rasa. Testoasele care traiesc pe pamant, spre exemplu, isi pot mentine mai usor temperatura corpului decat cele de apa. In genere, o testoasa se poate dezvolta bine daca temperatura este de aproximativ 27 de grade Celsius in timpul zilei si 21 de grade Celsius in timpul noptii.

Apa din mediul testoasei trebuie sa fie intotdeauna curata, iar aerul din incapere trebuie sa fie curat. E indicat sa nu fie folosita apa de la robinet, deoarece clorul si alte substante din ea ii fac rau broscutei. Se poate folosi apa fiarta si racita.

Nu in ultimul rand, tentativa de a reproduce mediul natural al broscutei, e bine sa va feriti de elemente precum plante, bucati mici de lemn sau coaja de copac, desi arata foarte bine. Broasca va incerca sa manance plantele, iar lemnul poate favoriza dezvoltarea bacteriilor, care pot fi periculoase pentru testoasa.