Conform unui nou studiu, se pare ca primatele de sex masculin au devenit monogame pentru a-si proteja puii de masculii rivali care i-ar fi putut ucide. Cu toate acestea, exista voci care nu sunt de acord cu aceasta constatare si care sustin ca monogamia a evoluat la mamifere pentru ca masculii sa-si poata proteja partenerele.
O echipa de cercetatori britanici si australieni a realizat un studiu pe 230 de specii de primate ce au trait de-a lungul a 75 de milioane de ani si a descoperit ca pericolul pruncuciderii, in special uciderea puilor de catre masculi neinruditi, a determinat aparitia monogamiei.

Astfel, cercetatorii au examinat prevalenta pruncuciderii la diferite specii de primate de-a lungul timpului si au constatat legaturi importante intre aceasta amenintare si debutul monogamiei. In ciuda acestui fapt, un alt studiu recentsugereaza ca monogamia este posibil sa fi evoluat pentru a proteja femelele impotriva concurentei din partea altor femele.
Nici unul dintre aceste studii, insa, nu a incercat sa explice monogamia la oameni. "Suntem prudenti in a face orice afirmatie clara despre monogamia la om," a declarat Tim Clutton-Brock, cercetator la Universitatea din Cambridge, adaugând ca atunci cand vine vorba de monogamie, "oamenii sunt in mod evident fantastic de variabili."
Surse foto: www.mnn.com, www.facebook.com