animale.ro/articole/cum-elimini-agresivitatea-la-papagal" rel="nofollow" target="_blank">papagal se hraneste cu fructe, seminte si insecte mici. In captivitate, ii pot fi oferite amestecuri de seminte si plete, plus o varietate de fructe si legume proaspete, precum mango, banane, morcovi, legume cu frunze verzi (de tipul spanacului). Ca gustari, periodic regele papagal se va bucura nespus sa manance fructe oleaginoase, de la arahide la migdale. Nu ignora nici cerealele integrale, precum ovazul, meiul sau semintele de quinoa.
O alimentatie speciala trebuie oferita in perioada premergatoare reproducerii, dar si de-a lungul acesteia din urma. Hrana moale este de baza, din care nu trebuie sa lipseasca galbenusul de ou fier tare, nici semintele incoltite.
Reproducerea
In mediul natural, perioada de reproducere a acestei specii de pasari dureaza din august pana in ianuarie, cu variatii in functie de zona in care isi duc pasarile existenta. Prefera gaurile adanci din copacii inalti, precum cei de eucalipt, unde perechea isi amenajeaza cuibul.
In captivitate, la fel ca in mediul natural, pasarile pentru imperechere trebuie sa fie mature din punct de vedere sexual pentru a forma o pereche reusita. Odata perechea formata, cuplul va avea nevoie de un cuib captusit cu rumegus ale carui dimensiuni aproximative ar trebui sa fie de 30x50x100 cm.
Exista posibilitatea ca femela de King Parrot sa nu accepte cuibul amenajat, caz in care va depune ouale la baza adapostului, de regula intr-o zona ferita. In general, femela depune 4-6 oua lucioase pe care le incubeaza singura timp de aproximativ 20 de zile. In tot acest timp, masculul se ocupa de hranirea femelei.
In primele 5 saptamani de viata, puii sunt hraniti de ambii parinti, dupa aceasta varsta parasind cuibul.
Boli si afectiuni curente
Printre bolile care pot afecta regele papagal se numara psitacoza, boala dilatarii proventriculare, candidoza, boala ciocului si a penelor, clamidioza, infectia cu E.coli, tuberculoza aviara, salmoneloza aviara, boala lui Pacheco etc.
In mediul natural, a fost identificata si o epidemie de spironucleoza in randul populatiilor de pasari King Parrot, documentata intr-un studiu dat publicitatii in martie 2002. Simptomele acestei afectiuni includ diaree, emaciere si deces prematur. In cele mai multe cazuri, chiar si in situatia administrarii unui tratament contra agentului patogen, pasarile bolnave nu supravietuiesc. Cercetarea a documentat insa si cazuri de pasari vindecate, gratie unui tratament cu metronidazol.
Speranta de viata
In captivitate, regele papagal traieste pana la 25-30 de ani, atunci cand beneficiaza de ingrijire adecvata.
Precizare CITES
Regele papagal este inclus in Apendicele II al CITES, pe lista animalelor care nu sunt amenintate cu disparitia, dar al caror comert trebuie reglementat prin lege pentru a fi evitata exploarea lor. De asemenea, specia Alisterus scapularis este inclusa si in categoria Least Concern a IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii).
Foto: wikimedia.org, mypamperedparrots.com, weekendnotes.com, pentaxforums.com