Sezonul rece este important pentru numeroase specii de pesti, fiind perioada in care creste productia de gameti si hormoni asociati. Femelele depun mai multe oua, in timp ce masculii prezinta caracteristici secundare, inclusiv culori aprinse si tuberculi. Pestii de acvariu au nevoie de o reducere temporara a temperaturii apei in timpul iernii, astfel incat sa se poata reproduce vara urmatoare.
Tranzitia de la o temperatura la alta trebuie sa fie graduala (nu mai mult de 2-3 grade pe zi), intrucat pestii de acvariu nu pot tolera schimbarile radicale de mediu intr-o perioada scurta de timp.
Temperatura optima pentru acvariu pe timp de iarna
In general, temperatura mai scazuta necesara pestilor de acvariu este de 16 grade Celsius, iar intervalul de reglare a acesteia trebuie sa fie intre 2 si 3 saptamani. O solutie la indemana pentru acest demers important este pozitionarea acvariului intr-o camera racoroasa.
In timpul reglarii temperaturii apei din acvariu, hranirea pestilor ar trebui sa fie redusa la pragul minim, de aceea este necesar ca pestii sa fie sanatosi inainte de inceperea procesului de racire.
Luminozitatea ideala pentru acvariu pe timp de iarna
In afara de reducerea temperaturii apei pe timp de iarna, pestii vor avea nevoie si de o diminuare a intensitatii luminii, astfel incat sa se recreeze conditiile naturale de mediu specifice sezonului rece.
Dupa cateva saptamani de mentinere a temperaturii de 16 grade Celsius si a luminozitatii reduse, se poate creste caldura apei si luminozitatea, tot intr-o maniera treptata. Hrana poate fi diversificata din nou.
Pregatirea acvariului pentru o pana de curent
Conditiile meteorologice nefavorabile cresc riscul producerii unei pene de curent, situatie deosebit de problematica pentru supravietuirea pestilor in acvariu. Este important ca, in timpul iernii, acvariul sa fie igienizat frecvent, filtrele bine curatate si apa schimbata mai des. Pastrarea unui termometru in acvariu sau in exteriorul acestuia este esentiala pentru monitorizarea temperaturii apei.
Pregateste un kit de urgenta pe care sa il pastrezi in proximitatea acvariului, alaturi de o lanterna. Acesta trebuie sa contina: prosoape absorbante, sfoara, un recipient din plastic cu capac ermetic, aerator pe baza de baterii, 1-2 cani din plastic si plasa pentru pesti.
In timpul intreruperii energiei electrice, acvariul va pierde 3 elemente importante: caldura, aerul si filtrarea. Daca electricitatea nu revine in 30 de minute, se impun cateva masuri salvatoare.
Umple recipientul din plastic cu apa fierbinte, pune-i bine capacul si introdu-l in acvariu. Pentru a retine caldura in interior, infasoara acvariul cu o patura groasa, pe care sa o legi apoi cu sfoara. Ar putea fi util sa acoperi acvariul cu un prosop.
Urmatorul pas este sa introduci aeratorul pe baza de baterii in apa, iar daca ai mai multe acvarii, il poti muta periodic in fiecare dintre ele dupa circa 10 minute. In cazul in care nu ai un aerator, poti folosi canile din plastic: ia apa din acvariu, toarn-o la loc si repeta procesul (scopul este sa agiti suprafata apei).
Cand electricitatea revine, verifica temperatura apei si regleaza termostatul astfel incat apa sa se incalzeasca treptat, cu cate o jumatate de grad la 1-2 ore.