Inmultirea si ingrijirea puilor la porcusorul de Guineea

9/910
label Diverse autorenew 29 Mar 2012, 00:00
Decizia de a inmulti porcusorii de Guineea poate fi luata oricand, insa este mai intelept sa faci acest pas doar daca stii ca poti ingriji puii sau ca ii poti oferi sau vinde unor alti oameni interesati de aceste rozatoare.

Inmultirea porcusorilor de Guineea

Pentru cele mai bune rezultate, este indicat sa nu lasi porcusorii de Guineea sa se imperecheze inainte ca femela sa aiba cel putin 4 luni. Nici imperecherea femelelor cu varsta mai mare de 3 ani nu este indicata, deoarece le poate pune viata in pericol.

Ciclul mentrual al femelei de porcusor de Guineea dureaza 16 zile, insa perioada de fertilitate variaza intre 8 si 24 de ore. Pentru a asigura succesul imperecherii poate fi introdus si un al doilea mascul, dar daca cei doi devin agresivi, muta-l pe unul dintre ei.

Unii porcurosi de Guineea masculi au un ritual de imperechere amuzant, in care isi pun labutele pe orice obiect le sta la dispozitie si se mista in jurul lui pentru a atrage femela. Dupa ce ai observat imperecherea sau au trecut 17-18 zile, poti muta masculul.

Femela gestanta de porcusor de Guineea

Abdomenul rotunjit al femelei poate fi observat de obicei dupa 4 sau 5 saptamani de la imperechere. Perioada totala de gestatie este de 65-70 zile, mai lunga decat a altor rozatoare de aceeasi talie.

Cu cat numarul de pui este mai mare, cu atat perioada de gestatie este mai scurta. In ultimele doua saptamani, fetusii de porcusor de Guineea pot fi simtiti atunci cand este mangaiat abdomenul mamei.

Stresul poate duce uneori la avort spontan, astfel ca este foarte important ca femela sa fie atinsa cu blandete si sustinuta bine atunci cand este ridicata. Hrana ideala pentru o femela gestanta include mai multe proteine, calciu si fibre, dar si vitamina C.

Hranirea porcusorului de Guineea

Porcusorii de Guineea pot avea nevoie de ajutor la nastere doar in situatiile in care femela are o varsta de peste 6 luni inainte sa faca primii pui si se afla la prima sarcina. Medicul veterinar poate efectua o operatie de cezariana care salveaza si viata mamei si a puilor.

Ingrijirea puilor la porcusorul de Guineea

Puii se nasc in general la trei saptamani dupa ce ii simti pentru prima oara miscand in uterul mamei. Sarcina lunga ii pregateste bine pe pui pentru viata, astfel incat se nasc cu ochii deschisi, cu blana si pot incepe sa manance hrana uscata la scurt timp.

In cele mai multe cazuri, femela naste 2-3 pui, dar in situatii exceptionale, pot aparea si 8 puiuti de porcusor de Guineea. Acestia pot fi atinsi de oameni imediat dupa ce proaspata mamica i-a curatat de placenta, fara riscul de a fi respinsi ca in cazul hamsterilor.

Puii pot fi despartiti de mama incepand de la 3 saptamani dupa nastere, iar la 4 sau 5 saptamani este prudent ca masculii sa fie despartiri de femele. Sexul puilor de porcusor de Guineea poate fi stabilit cu usurinta intorcand rozatorul pe spate si apasand usor cu doua degete pe abdomen in zona inghinala. Penisul masculilor devine vizibil in aceste conditii, iar separarea puilor asigura evitarea sarcinilor nedorite intre frati.

 

Sursa foto: Piggyperfect.co.uk