Aceasta reptila de companie se remarca prin anumite particularitati, care o transforma intr-unul dintre cele mai indragite animale de casa.
Iguanele au "al treilea ochi"
Iguanele verzi se remarca printr-o particularitate anatomica aparte. Este vorba despre ochiul parietal, cunoscut si sub denumirea de "al treilea ochi" sau ochi pineal. Nu este vorba despre un ochi propriu-zis, desi prezinta o retina asemanatoare ochilor naturali. Acest "al trilea ochi" este situat pe crestetul iguanei si este legat de glanda pineala prin intermediul unor nervi. Desi aceasta particularitate a iguanei verzi nu o ajuta sa desluseasca imagini, este deosebit de importanta din alte puncte de vedere.
Ochiul pineal stimuleaza productia de hormoni, necesari perioadei in care reptila se incalzeste sub soare.

Iguanele pot cadea de la inaltime fara sa se accidenteze
O iguana sanatoasa, care se dezechilibreaza si cade la o inaltime de 12-15 metri, nu se accidenteaza, deoarece are picioare puternice si gheare mari. Un alt aspect interesant la iguana este coada acesteia, lunga si subtire spre varf. Cu ajutorul cozii, iguana se catara pe obiecte, iar atunci cand se simte amenintata de un atacator, o foloseste pentru a-si lovi dusmanul.
Iguanele pot muri, daca se simt neglijate
Temperamentul iguanelor difera de la un exemplar la altul si este bine sa stii ca acest animal exotic poate fi sociabil si prietenos cu stapanii, dar in acelasi timp poate fi mai retras. Daca simte ca nu este iubita, o iguana tinuta in captivitate se poate sinucide. Tocmai din acest motiv, este important sa nu iti ignori animalul de companie, ci sa te joci cu el si sa ii acorzi atentia pe care o merita.
Iguanele pot fi dresate
Cele mai multe iguane pot fi dresate sa faca diverse trucuri, spre deliciul copiilor si al adultilor, dar pot invata si sarcini mai dificile, cum ar fi sa gaseasca drumul spre casa, daca sunt lasate mai departe de locuinta.
Iguanele pot manca ce mananci si tu
Iguanele sunt animale erbivore, care se hranesc, in cea mai mare parte a timpului, cu vegetale. Astfel, ceea ce mananci tu, poate manca si iguana ta. Cel mai mult ii place sa manance napi, broccoli, andive si laptuci.
Pe langa aceste legume si verdeturi, iguanei ii place sa manance si frunze de mustar, trifoi, patlagina, flori de trandafir si condurul-doamnei. Daca alegi pentru iguana ta vegetale sarace in calciu, cum ar fi mugurii de linte, boabele mici de mazare sau fasole mung, este recomandat sa le combini cu lucerna, morcovi sau nasturei.
Evita sa-ti hranesti iguana cu varza, conopida, spanac si rubarba.
Iguana adora sa faca baie in cada
Iguanele se simt foarte bine in apa si profita de timpul petrecut in apa pentru a-si curata solzii si ghearele de microorganismele care se dezvolta pe aceste parti ale corpului. Daca vrei sa-i oferi iguanei tale un moment de rasfat, umple-i o cada cu apa la temperatura camerei si las-o sa inoate in voie.
[[Sursafoto:vivanatura.org,facts-about.org.uk,joannabrandi.wordpress.com,reptileforums.co.uk]]
[[Sursearticol:]]
[[http://www.facts-about.org.uk/facts-about-iguana.htm]]
[[http://voices.yahoo.com/interesting-facts-green-iguana-503512.html?cat=53]]
[[http://www.articledashboard.com/Article/Interesting-Facts-About-Iguanas/705079]]
[[http://www.iguanas101.com/Iguana-Facts.asp]]