Pescarusul japonez

1/1494
label Diverse autorenew 16 Aug 2013, 00:00
Membru al familiei cintezelor, se crede ca pescarusul japonez este un hibrid obtinut prin incrucisarea a doua specii, mannikinul cu coada ascutita si cinteza vargata.

Taxonomia

Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Aves
Ordinul: Passeriformes
Familia: Estrildidae
Genul: Lonchura
Specia: Lonchura striata
Subspecia: Lonchura striata domestica

Aspectul exterior si dimensiunile

Pescarusul japonez este o specie monomorfa - cu alte cuvinte, masculul si femela au un colorit identic, astfel ca sexul lor nu poate fi stabilit cu ochiul liber.

La maturitate, atinge o dimensiune de circa 11-13 cm si o greutate de aproximativ 15-20 g.

Specia de baza este considerata cea al carei colorit este ciocolatiu aproape in totalitate (exceptie facand doar pieptul si zona abdominala, colorate in maroniu amestecat cu alb), cu ciocul in nuante de gri inchis in partea superioara si argintiu in partea inferioara, cu penele din jurul ciocului colorate in negru.

Pescarusul japonez este intalnit insa intr-o varietate de culori, cele mai comune mutatii coloristice fiind: Fawn Self, Chocolate Pied, Fawn Pied, Fawn Self Dilute, Chocolate Gray Self, Pearl Gray, Pearl cu Creasta, Chocolate Self cu Creasta, Albino si Cremino.

Personalitatea

Pescarusul japonez este o pasare activa, sociabila, neagresiva si usor de ingrijit. Fiind o pasare domestica, este adaptata traiului in preajma oamenilor a caror companie o agreeaza.

Prefera grupurile mari, intrucat acestor pasari le place sa stea foarte aproape unele de altele. De altfel, in perioada de imperechere, au tendinta sa se inghesuie foarte multe in cuibul in care se afla ouale si, astfel, sa riste sa dauneze incubatiei.

De asemenea, pescarusul japonez tolereaza foarte bine si alte specii de cinteze cu care poate coabita pasnic.

Adapostirea

Pescarusul japonez poate fi adapostit atat intr-o colivie, cat si intr-o voliera. De retinut ar fi totusi faptul ca, atunci cand are la dispozitie mai mult spatiu pentru a se desfasura, pescarusul japonez este mai activ si mai vioi.

2730.jpg

De pilda, o pereche de pescarusi japonezi ar trebui sa se simta confortabil intr-o colivie cu o lungime de circa 60 cm, o latime de 35 cm si o inaltime de 45 cm.

Adapostul perfect pentru un pescarus japonez include multe stinghii, amplasate la inaltimi diferite. Jucariile nu sunt necesare, intrucat specia nu este amatoare de astfel de accesorii. In schimb, vasul cu apa in care pescarusul sa se imbaieze periodic nu ar trebui sa lipseasca.

Colivia ar trebui amplasata intr-un spatiu linistit al casei, ferit de trafic si curenti de aer. Temperatura ambientala nu ar trebui sa coboare niciodata sub 10 grade Celsius. Noaptea, se recomanda acoperirea coliviei cu o paturica.

2731.jpg

Hranirea

Hrana pescarusului japonez ar trebui sa includa pelete, combinatii de diferite tipuri de seminte (recomandate sunt amestecurile pentru pasarile mici), legume cu frunze verzi (varza kale, spanac), fructe (mere, caise, banane).

In special in perioada de reproducere, dieta pescarusului japonez poate fi suplimentata cu galbenus de ou.

Totodata, pasarea trebuie sa aiba in permanenta la dispozitie un vas cu apa curata si proaspata.

Reproducerea

Pescarusii japonezi nu formeaza perechi monogame de lunga durata, insa se pot dovedi parinti excelenti, chiar si atunci cand puii nu sunt ai lor.

Primul pas din ritualul de imperechere il constituie construirea cuibului. Fiind vorba despre o specie care nu exista in salbaticie, este important ca proprietarul sa le puna la dispozitie pescarusilor japonezi o cutie, captusita cu iarba uscata, hartie, pene si alte materiale moi, care sa le serveasca drept cuib.

Cuibul ideal pentru perechile de pescarusi japonezi este unul oval, inchis, cu o singura deschizatura in partea superioara.

In momentul in care cuibul va fi prezent in adapost, masculul va pune stapanire pe el si va incepe sa isi caute o femela pentru imperechere. In cazul in care adapostul gazduieste mai multi masculi, fiecaruia ii va trebui pus la dispozitie cate un cuib pentru a evita agresiunile.

Masculul pescarus japonez va incepe sa emita o serie de triluri specifice pentru a atrage femelele. In clipa in care reuseste sa "impresioneze" o femela pescarus japonez, masculul se va apropia de ea, continuand sa vocalizeze puternic si sa danseze pentru a desavarsi ritualul de curtare.

Dupa imperecherea propriu-zisa, femela depune zilnic cate un ou, totalizand intre 3 si 8 oua. Perioada de incubatie are o durata cuprinsa intre 11 si 14 zile, iar puii eclozeaza, de regula, la o distanta de 2-3 zile. In tot acest timp, atat femela, cat si masculul se vor ocupa de clocirea oualor.

Puii de pescarus japonez vin pe lume golasi si orbi. Insa, chiar daca par neajutorati, micutii nu au nevoie de alt ajutor decat cel oferit de parintii lor, care ii ingrijesc si ii hranesc pana cand sunt pregatiti sa paraseasca cuibul (fenomen care are loc la 14-18 zile dupa eclozare).

Puii sunt complet intarcati dupa circa 40 de zile si pot fi adapostiti in continuare in aceeasi colivie ori voliera cu parintii, cu conditia ca acestia din urma sa nu se pregateasca de o noua imperechere.

Puii de pescarus japonez ating maturitatea sexuala la varsta de 4 luni, dar este preferabil sa implineasca minim 8 luni inainte de a le fi permis sa se imperecheze.

Sexarea

Sexarea poate fi realizata acordand atentie comportamentului pasarilor, cat si trilurilor emise. Astfel, este important de retinut faptul ca masculul este singurul care canta. In plus, tot masculul este cel care adopta un comportament specific in perioada imperecherii, care nu poate fi observat si la femela.

Boli si afectiuni curente

Pescarusul japonez poate fi purtatorul a doua tipuri de boli: infectia cu Campylobacter si cea cu Cichlosoma. Bolile nu au un impact negativ asupra speciei, insa se pot dovedi fatale atunci cand pescarusii japonezi sunt parinti adoptivi pentru alte specii de pasari, precum gulzii (Erythrura gouldiae).

Speranta de viata

Speranta de viata a pescarusului japonez este de circa 5-9 ani.

Precizare CITES

Conventia privind Comertul International cu Specii Periclitate de Fauna si Flora Salbatica nu include prevederi referitoare la pescarusul japonez.

Foto: flickr.com, backyardchickens.com, pticefaunaeurope.forumotion.net, geolocation.ws

Foto: theonlinezoo.com, lafebervet.com, bengalese-finch.com, efinch.com

Quiz
Esti un catel cuminte sau nu?

Afla daca esti un catel cuminte sau nu...Daca va veni Mos Craciun la tine cu o nuielusa sau un os!

Sondaj

te desparti greu de animalele care ti-au murit?