Apreciat pentru blana aurie sau maro, hamsterul auriu sirian a fost domesticit relativ recent, astfel ca unele probleme comportamentale sunt cauzate de pastrarea unor obiceiuri din salbaticie. Cele mai multe probleme sunt cauzate de obicei de stapanii care nu cunosc in detaliu nevoile hamsterului auriu.
Cum dresezi un hamster
Stresul modificarii culcusului
Pentru a nu provoca stres hamsterului, se recomanda deranjarea cat mai rara a mediului acestuia. Cei mai multi hamsteri tinuti in custi sau acvarii prefera talasul, cu ajutorul caruia isi pot amenaja cele trei locuri importante: culcusul, depozitul de mancare si zona pentru functiile fiziologice.
Modificarea zonelor prin schimbarea "astenutului" este traumatizanta pentru unii hamsteri, iar atunci cand are loc des, hamsterul poate deveni tot mai agitat si agresiv. Un alt semn al stresului sunt problemele sistemului digestiv: cei mai multi hamsteri expusi stresului pe termen lung sufera de diaree.
Daca vrei sa previi aceste probleme, pastreaza mancarea uscata depozitata de hamster si arunc-o pe cea perisabila. Foloseste o parte din talasul vechi folosit de acesta la culcus, pentru a-i da un sentiment de siguranta.
Agresivitatea teritoriala
Ca multe alte rozatoare de casa, hamsterii au un instinct teritorial dezvoltat. Mai multi hamsteri aurii intr-un spatiu foarte mic vor deveni agresivi.
Agresivitatea teritoriala se inteteste atunci cand femela este gestanta. In timpul sarcinii poate deveni agresiva cu masculul, motiv pentru care este important ca cei doi sa fie separati pana la maturizarea puilor. Femela poate musca atunci cand se simte amenintata si este foarte important sa fie lasata sa nasca singura si fara deranj.
Agitatia in roata
Roata de hamster este un instrument bun de exercitii fizice in cazul in care hamsterul auriu nu are la dispozitie suficient spatiu. Unii hamsteri folosesc insa roata in exces (mai mult de trei ore pe zi) atunci cand sunt cu adevarat stresati si chinuiti de cusca prea mica.
Se recomanda mutarea hamsterului intr-un spatiu locativ mai mare, iar acesta va "abuza" mai putin de roata, mai ales noaptea.
Canibalismul
Indepartarea tatalui atunci cand femela este gestanta tine mai ales de siguranta puilor. Tatal poate consuma puii atunci cand se afla intr-un spatiu prea mic cu femela, iar stresul o poate face chiar si pe mama sa ucida sau sa manance puii.
Este important sa nu atingi puii de hamster in primele trei saptamani de viata si sa nu deranjezi culcusul mamei. Singura modalitate corecta de a pune un pui inapoi in culcus este folosind o lingura care a fost frecata bine de talas si a preluat mirosul mamei.
Hibernarea
Hamsterii pot intra in hibernare atunci cand temperatura scade sub 10 grade. O crestere brusca a temperaturii va lasa rozatoarele somnoroase si confuze. Daca hamsterul tau a intrat in hibernare, se recomanda cresterea graduala a temperaturii pentru a-l trezi din somnul de iarna.
Sursa foto: Chinchillamagic.co.za