Top animale cu un camuflaj extraordinar

1/1499
label Diverse autorenew 21 Aug 2013, 00:00
Folosita pentru a scapa de pradatori, aceasta asigura zi de zi supravietuirea a numeroase specii din lumea intreaga. Iata cateva animale cu un camuflaj extraordinar.

Omida baron

Omida baron a evoluat intr-o creatura care se confunda aproape perfect cu mediul inconjurator. Mai precis, omida are un colorit, o forma si o serie de spini cu ajutorul carora reuseste sa se faca nevazuta pe frunzele arborilor de mango din Malaezia, unde este cel mai frecvent intalnita.

Soparla Uroplatus sikorae

Uroplatus sikorae este o specie de soparla endemica in Madagascar care poate fi cu usurinta confundata cu scoarta unui copac. De altfel, aceasta soparla isi duce existenta in copaci, de unde si necesitatea de a-si dezvolta un camuflaj specific care sa o protejeze de pradatori.

De parca nu era suficient, aceasta soparla poseda inca o abilitate speciala: aceea de a-si schimba coloritul, intocmai precum un cameleon! Chiar si asa insa, specia este considerata in pericol de extinctie din cauza pierderii habitatului si a vanatului in scopuri comerciale.

Jaguarul

Chiar si animalele mari s-au adaptat si se pot camufla cu usurinta! Este si cazul jaguarului a carui blana presarata cu pete il ajuta sa se faca nevazut in numeroase contexte. In pofida abilitatii sale umitoare de a se camufla, jaguarul este amenintat cu disparitia, exemplare mai existand in prezent in America de Sud, America Centrala si Mexic.

Caprimulgul urias

Caprimulgul urias (Podargus strigoides), o pasare inrudita cu bufnitele, este un alt exemplu de animal care reuseste sa se camufleze perfect. Specia, nativa in Australia si Tasmania, nu se foloseste de abilitatea sa uimitoare de a se confunda cu scoarta copacilor pentru a evita pradatorii, cat mai degraba pentru a-si pacali prada.

De altfel, caprimulgul urias nu este o pasare cu abilitati de zbor foarte bune, astfel ca aceasta capacitate de a se camufla a asigurat perpetuarea speciei.

Caprimulgul egiptean

Caprimulgul egiptean (Caprimulgus aegyptius) este o alta pasare care isi poate pierde cu usurinta urma, de aceasta data in mediul neprimitor al desertului. De altfel, aceasta este una dintre putinele pasari care duc o existenta prolifica in desert, in parte gratie penajului lor care se confunda usor cu mediul inconjurator.

Desi exemplarele de caprimulg egiptean sunt tot mai putin numeroase la nivel mondial, specia nu este considerata pe cale de disparitie, poate si datorita arealului extins in care isi duce existenta: nordul Africii, Orientul Mijlociu si sud-vestul Asiei.

Insectele-bat

Ordinul Phasmatodea include o varietate de insecte care prezinta o trasatura comuna: arata intocmai precum niste bete! Aceste insecte reprezinta exemplul perfect de creaturi care nu se camufleaza gratie mediului inconjurator, camuflajul fiind intocmai trupul lor!

Dimensiunea lor variaza de la circa 1 cm la 60 cm si au un colorit, de regula, verde sau maroniu. Atunci cand sunt amenintate, pur si simplu "ingheata" sau se transforma in crengute vii, care se leagana in bataia vantului!

Foto: photo.net, projectnoah.org, gambassa.com, ibc.lynxeds.com, wikimedia.org, zmescience.com, mongabay.com