Piretrinele sunt agenti activi cu rol insecticid derivati din florile plantei de Pyrethrum. Piretroidele sunt versiuni sintetice ale acestor agenti cu eficienta si stabilitate mai mare si cu mai putina toxicitate decat omologii lor naturali. Piretroidele sunt folosite in compozitia produselor topice sau de mediu folosite pentru combaterea purecilor.
Permetrinele reprezinta o grupa mai comuna de piretroide folosite la produsele anti-pureci. Se stie ca pisicile sunt sensibile la unele produse ce contin piretroide, mai ales cele destinate exclusiv cainilor si care contin mai mult permetrina si mai putin fenotrina. Tratamentul agresiv precoce este adesea destul de eficient.
Nume medical:
Intoxicatia cu piretrina, intoxicatia cu permetrina, intoxicatia cu fenotrina
Semnalmente:
Convulsii (seizures), Muscle fasciculations (twitching, tremors), Hipotermie (temperatura scazuta a corpului),Hipertermie (temperatura crescuta a corpului)
Incidenta:
Intoxicatia cu piretroide, care de obicei implica permetrina, este unul dintre cele mai comune cazuri de intoxicatie la pisici. Expunerea necontrolata a pisicilor la produse ce contin permetrina duce la manifestari clinice in 97% din cazuri, dintre care 10,5% soldate cu deces.
Raspandire:
Nu este cunoscuta o anume predilectie geografica pentru aceasta boala. Totusi, este de asteptat sa fie mai des intalnita in zonele unde sunt prezenti puricii.
Semne Medicale:
Anorexie (lipsa apetitului), voma, deces.
Cauze:
Insecticide cu piretrina, cu permetrina, sau cu fenotrina
Diagnostic:
Intoxicatie cu insecticizi organofosfati
Tratament acasa:
Pentru pisicile care manifesta doar hipersalivare, poate fi suficienta doar o baie cu sapun pentru a indeparta uleiurile de pe blana, deci si insecticidul. Pisica trebuie incalzita dupa baie deoarece temperatura scazuta creste efectele insecticidului. Infasurati pisica intr-un prosop incalzit pana se usuca.
Tratament medical:
Pentru animalele care prezinta tremur muscular sau convulsii sau carora nu le-a ajutat imbaierea este necesara spitalizarea. Rexantii musculari ce contin metocarbamol administrati intravenos sunt foarte eficienti si reduc considerabil sau elimina tremurul muscular. Poate fi necesara repetarea administrarii. Este importanta monitorizarea temperaturii corpului deoarece o temperatura scazuta poate agrava efectele intoxicarii. Pentru grabirea recuperarii sunt importante ingrijirile medicale de sustinere, ca administrarea de fluide intravenos si nutritia orala. Durata medie de recuperare pentru pisici este de 2-3 zile.
Tratament masuri:
Orice pisica ce prezinta semne clinice dupa aplicarea unui produs destinat controlului puricilor, sau dupa ce a intrat in contact cu alt animal caruia i s-a aplicat un astfel de produs, trebuie sa fie consultata de catre un medic veterinar.
Tratament recomandat:
Intoxicatia cu piretrina, permetrina, fenotrina si alte piretroide poate pune in preicol viata pisicilor si necesita ingrijiri medicale atunci cand se observa spasme musculare. Daca se identifica rapid aplicarea din greseala a unui produs impotriva purecilor pentru caini la o pisica fara a fi exprimate semne clinice, o baie cu putin detergent de vase si uscarea apoi cu un prosop urmata de punerea animalului sub observatie sunt de obicei sufucuente.
Documentatie:
Ingrijirea medicala de urgenta menita sa indeparteze produsul, sa controleze tremurul si convulsiile, are adesea success. Ingrijirile medicale intaziate cand convulsiile sunt necontrolate, pot duce la decesul pacientului. Toate produsele de indepartare a puricilor trebuie folosite strict conform instructiunilor de utilizare sau conform indicatiilor medicului veterinar.
Intoxicatie cu insecticide
label Boli Pisici calendar_month 08 Ian 2025, 22:29 autorenew 08 Ian 2025, 22:29 history_edu animale.ro
Noutati
Quiz care este rasa ta potrivita?
daca vrei sa afli ce rasa de caine iti trebuie si te ajuta , atunci afla pe quizul acesta.