Stresul de acomodare apare atunci cand stapanii integreaza o noua pisica intr-o casa unde exista deja o pisica. Agresiunile care au loc de-a lungul vietii intre pisici pot fi accentuate semnificativ din cauza agresiunilor din timpul perioadei de acomodare.
Semnalmente:
Nu exista
Cauze:
Stresul de acomodare este rezultatul comportamentului normal la pisici.
Recomandari:
Introducerea treptata este indicata pentru toate pisicile nou aduse intr-o casa ce are deja pisici. Introducerea inadecvata poate duce la agresiuni intre pisici de-a lungul intregii vieti, la probleme de eliminare si la comportamente stereotip.
Tratament acasa:
Daca pisicile devin agresive in timpul oricaruia dintre pasii de introducere a noii pisici in camin, intoarceti-va la pasul anterior. Intervalele de mai jos se refera ca cazurile unde agresivitatea este minima. Acestea cresc odata cu nivelul de agresivitate manifestat de pisici.
Pasul 1. Daca este posibil, pisica deja existenta (PE) ar trebui sa isi schimbe rutina zilnica inainte de introducerea pisicii noi (PI) cu aproximativ o luna. De exemplu, ar trebui sa i se limiteze accesul in anumite camere, sa ii fie mutate vasele cu mancare, sa scada interactiunea cu stapanii.
Pasul 2. PI trebuie sa fie plasata intr-o camera cu apa, mancare, un loc pentru ascutitul gherutelor, jucarii si o litiera. Camera trebuie sa fie una unde stapanii si PE nu isi petrec majoritatea timpului. Usa ar trebui sa fie deschisa 2-3 cm, astfel incat sa ii poata incapea labutele.
Programul PE ar trebui sa ramana cat mai aproape de normal. Interactiunile trebuie stimulate prin recompense plasate langa usa, pe oricare parte a sa, cat si prin jucarii. Dupa 24 ore, faceti schimb intre asternuturile pisicilor pentru a le da ocazia sa inspecteze mirosul celeilaltei pisici.
Pasul 3. Daca niciuna dintre pisici nu a dat semne de agresivitate, faceti schimb de camere intre pisici timp de cateva ore pentru a le da mai multe ocazii de a-si studia mirosul.
Pasul 4. Daca dupa 3 zile pisicile nu au dat semne de agresivitate, inlocuiti usa cu un ecran transparent, pentru a facilita contactul vizual intre pisici. Pisicile trebuie sa poata iesi din campul vizual daca doresc. Plasati recompense de ambele parti ale ecranului pentru a incuraja interactiunea.
Pasul 5. Daca pisicile nu dau semne de agresivitate dupa 2 zile, puneti-le in acelasi spatiu pentru scurt timp. Tineti aproape un sprei cu apa si un obiect care produce zgomot puternic pentru a intrerupe episoadele de agresivitate, daca acestea apar. Daca oricare dintre pisici fuge si se ascunde constant, intoarceti-va la pasul 3 timp de 3-4 zile
Pasul 6. Integrarea completa a PI in casa. Litierele (una pentru fiecare si una in plus), mancarea si apa trebuie sa fie in spatiu deschis. Pisicile trebuie sa aiba la dispozitie ascunzatori din care sa poata scapa usor.
Tratament medical:
Frica exagerata sau semne de agresivitate moderata manifestate fie de pisica nou introdusa sau de pisca deja rezidenta care nu pot fi rezovlate de proprietari se pot ameliora in urma unui consult din partea unui specialist in comportamentul animalelor, un veterinar cu experienta in astfel de probleme sau orice alt specialist acreditat.
Tratament recomandat:
Atentia la detalii reprezinta cheia succesului oricarui program de modificare a comportamentului.
Documentatie:
Urmarea pasilor indicati ar trebui sa duca la integrarea cu succes a noii pisici in casa.
Stresul de acomodare
label Boli Pisici calendar_month 08 Ian 2025, 23:15 autorenew 08 Ian 2025, 23:15 history_edu animale.ro
Noutati