Iata 10 lucruri pe care ar trebui sa le stim despre cimpanzei:
1. Cimpanzeii sunt una dintre rudele noastre apropiate. De fapt, oamenii si cimpanzeii impartasesc 95-98 procente din acelasi ADN!
2.Cimpanzeii au un corp indesat, cu brate lungi, picioare scurte si nu au coada. O mare parte a corpului este acoperit cu par lung, negru, dar fata, urechile, degetele de la maini si picioare sunt lipsite de par. Ei au maini care le permit sa apuce obiecte. Descoperirea ca pot folosi diverse "instrumente" pentru anumite scopuri a surprins lumea.
3. Cimpanzeii fac si folosesc unelte. De fapt, ei folosesc mai multe unelte pentru diferite scopuri decat orice alta creatura, cu exceptia fiintelor umane.
Cimpanzeii mesteca uneori frunze pentru a le face absorbante si le utilizeaza apoi ca pe un burete, scufundandu-le in apa, pentru ca apoi sa suga umezeala absorbita de acesta. Ei folosesc, de asemenea, tulpini de iarba sau nuiele, ca instrumente pentru a lovi cuiburile de termite sau furnici si pentru a manca insectele care se agata de ele. De asemenea, sunt capabili sa sparga nuci, fixandu-le intre radacinile unui copac, sau cochilii, cu ajutorul unei pietre.
4. Cimpanzeii dezvolta legaturi de familie pe tot parcursul vietii, in special intre mama si copil. Mamele si puii lor (pana in jurul varstei de sapte ani) sunt intotdeauna impreuna.
Cimpanzeii traiesc in grupuri numite trupe, care contin intre 30 si 80 de indivizi. Aceste grupuri mari sunt alcatuite din grupuri mai mici, foarte flexibile, formate din numai câteva animale, fie numai femele, fie numai masculi sau un grup mixt.
5. Cimpanzeii traiesc in prezent in 21 de tari africane. Cea mai mare concentrare de cimpanzei se regaseste in padurile tropicale in asa numita fosta "centura" a padurii ecuatoriale si in savanele umede.
In timp ce isi petrec timpul in mod egal atat pe sol cat si in copaci, activitatile de hranire si odihna se realizeaza aproape exclusiv in copaci.
6. Cimpanzeii sunt omnivori, ceea ce inseamna ca mananca: fructe, nuci, seminte, flori si frunze, precum si mai multe tipuri de insecte si ocazional animale mijlocii.
Cimpanzeii sunt animale diurne (dar de multe ori sunt activi si in noptile cu luna) si isi incep activitatea in zori. Se hranesc cu pofta cu fructe, felul lor principal, dar si cu frunze, boboci si flori. Dupa un timp hrana lor devine mai selectiva si vor alege doar cele mai coapte fructe. Ei culeg de obicei fructele cu mainile, dar se hranesc si cu fructe de padure si seminte de pe tulpini folosind direct buzele. Dieta lor contine pana la 80 de alimente vegetale diferite.
Cimpanzeii isi suplimenteaza uneori dieta cu carne, cum ar fi antilope tinere sau capre. Cu toate acestea, victimele cele mai frecvente sunt alte primate, cum ar fi babuinii tineri, maimutele colobus sau maimutele albastre.
7. Cimpanzeii comunica in mai multe moduri, mai ales prin sunete si tipete. De asemenea, ei comunica unul cu celalalt prin atingere, expresii faciale si limbajul corpului.
Cimpanzeii se numara printre cele mai zgomotoase dintre toate animalele salbatice si folosesc un sistem complicat de sunete pentru a comunica. Un puternic apel "wraaa", care poate fi auzit de la mai mult de 1,6 km departare, avertizeaza ca se petrece ceva neobisnuit sau deranjant. De obicei "huiduie" ("hoo-hoo-hoo"), tipa si gesticuleaza cu mainile, uneori timp de cateva ore fara intrerupere.
Se imbratiseaza si se pot chiar saruta atunci cand se intalnesc. Un cimpanzeu adult are de multe ori un "prieten" special sau un companion cu care petrece mare parte din timp. Femelele acorda puilor o deosebita atentie si se ajuta reciproc cu activitatile de babysitting. Cimpanzeii mai in varsta din grup sunt de obicei destul de rabdatori cu tinerii extrem de energici.
8. Cimpanzeii se deplaseaza folosind toate cele 4 labe, folosindu-si degetele ca sprijin atat atunci cand sunt pe sol, cat si atunci cand acestea sunt in copaci.
9. Habitatul cimpanzeilor dispare rapid, odata cu dezvoltarea activitatilor umane in zonele in care acestia locuiesc. Printre cauzele care duc la disparitia mediului lor de viata se numara: transformarea terenurilor pentru agricultura, competitia pentru resurse naturale (cum ar fi lemnul), exploatarea forestiera comerciala si mineritul.
10. Cimpanzeii pot contacta si se pot infecta cu un numar important de boli intalnite si la om.
Fiind o ruda foarte apropiata a omului, cimpanzeul este vulnerabil la multe din aceleasi boli. Alaturi de acest aspect, capturarea lor in scopul cercetarilor medicale, mai ales in Africa de Vest, a dus la scaderea considerabila a numarului de exemplare. In plus, amploarea bolii Ebola, care se manifesta prin febra hemoragica, ameninta sa decimeze populatii importante de cimpanzei din Republica Congo si Gabon.
Cimpanzeii sunt in pericol. La inceputul secolului 20, au fost identificate intre 1 si 2 milioane de exemplare. Acum, se estimeaza ca ar mai trai putin peste 300.000 de cimpanzei in salbaticie. Iar salvarea lor depinde in proportie de 90% de om.
Surse: discovery.com, outtoafrica.nl
Surse foto: bbc.co.uk, biologyjunction.com, two-thirsty-travellers.com, help-primates.org