Insa pe langa binecunoscuta placere de a rontai frunzele arborilor, omizile mai au si alte "arme" la purtator, cu ajutorul carora tin pradatorii la distanta. Una dintre acestea este abilitatea de a se camufla intr-atat de bine incat devin aproape invizibile sau de a-si speria dusmanii cu o infatisare sau sunete amenintatoare! Iata x exemple!
Omida moliei Synchlora aerata
O omida cu un camuflaj impresionant este cea a moliei Synchlora aerata. Aceasta taratoare de mici dimensiuni se ascunde de pradatori in timp ce se hraneste, atasadu-si de corp bucati de plante si de flori!
Omida de Papilio cresphontes
Omizile fluturelui Papilio cresphontes au infatisare absolut dezgustatoare, dar cat se poate de eficienta: cum pradatorii lor sunt, in marea lor majoritate, pasarile, si-au dezvoltat un camuflaj deloc apetisant pentru zburatoare, aratand precum fecalele acestora din urma!
Omida de molie Biston betularia
Descopera omida din imagine! Omizile moliilor Biston betularia arata intocmai precum niste ramurele si se si "comporta" ca atare! Coloritul lor poate varia, de la verde la maro. In plus, se folosesc de o iluzie optica ingenioasa care le face sa para plate din anumite unghiuri.
Omida de molie Schizura ipomoeae
Si omida moliei Schizura ipomoeae pare mai degraba planta decat creatura vie, gratie camuflajului sau special! In esenta, aceasta omida nu face altceva decat sa imite aspectul frunzelor pe care se odihneste, abilitate care o fereste aproape in totalitate de ochii pradatorilor.
Omida de molie Amorpha juglandis
Omida speciei de molie Amorpha juglandis si-a dezvoltat un mecanism de-a dreptul surprinzator de aparare: fluieratul! In momentul in care este capturata de o pasare, omida incepe sa emita sunete pentru a o infricosa pe aceasta din urma. Sunetele sunt produse ca urmare a eliminarii unor bule de aer prin orificiile care folosesc, in mod normal, la respiratie.
Foto: diark.org, bugguide.net, wikimedia.org, commonweeder.com, edupic.net